
Νέες συνέργειες για μια Σαντορίνη- Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
Κάτω από την ομπρέλα του «Προγράμματος Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης», το οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α&Κ Λασκαρίδη, εντάχθηκε και η Lidl Eλλάς.
Μια συνεργασία που προέκυψε από την συνένωση του «Plastic Free Santorini» με το «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης».
Στόχος η ενίσχυση των δράσεων, η ενημέρωση για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης , η αντικατάσταση με νέα υλικά , η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και η ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η συνέργεια της Lidl Ελλάς με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α&Κ Λασκαρίδη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Π.Νομικός» στη Σαντορίνη.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η κ.Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια επικοινωνίας και ΕΚΕ της Lidl Hellas επισήμανε ότι:
Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Η συνεργασία της Lidl Ελλάς και του Ιδρύματος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης δίνει λύσεις απέναντι στο πρόβλημα.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας. Ξεκινάμε μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα»
Πρέπει να αντικαταστήσουμε το υλικό που παρεμβαίνει στο μέλλον μας.
Με νέα υλικά και νέες συνήθειες, τόνισε ο πρόεδρος της Lidl Eλλάς & Κύπρου Ιάκωβος Ανδριανίδης στην ομιλία του αναφερόμενος στη συνεργασία και στο «Μαραθώνιο Καινοτομίας για μια Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μιας Χρήσης», τον οποίο διοργανώνει η Lidl Ελλάς με τη συμβουλευτική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.
«Κάθε συμμαχία και κάθε συνέργεια μας φέρνει πιο κοντά στη ζωή», τόνισε ο κ.Ανδριανίδης επισημαίνοντας ότι η Lidl Ελλάς απέσυρε πρώτη τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και την ανάγκη να γίνει η ανακύκλωση δεύτερη φύση μας ώστε να προστατεύσουμε τις θάλασσες μας.
Οι δουλειά στις θάλασσες και στις ακτές είναι στο DNA μας ανέφερε η Αγγελική Κοσμοπούλου, Υπεύθυνη προγραμμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α&Κ Λασκαρίδη και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ.
Το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ « Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» υπερβαίνει τη δουλειά του Ιδρύματος.
Ο «Μαραθώνιος Καινοτομίας για μια Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μιας Χρήσης».
Είναι τομή της καινοτομίας.
Ελπίζω του χρόνου το καλοκαίρι ζητήματα σαν αυτό να μην είναι στην ατζέντα μας.
Στη Σαντορίνη είναι ευπρόσδεκτοι όλοι εκτός απ το πλαστικό. Ο Δήμος Θήρας έχει μέσα στον πυρήνα της πολιτικής του την προστασία του περιβάλλοντος επιπλέον δίνει βαρύτητα στα παιδιά επενδύοντας στην εκπαίδευση τους, τόνισε στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Θήρας Σοφία Κίτσου.
Στην εκδήλωση γνωστοποιήθηκαν επίσης οι δράσεις του Ιδρύματος μέσω του προγράμματος SeaChange Greek Islands σε 10 νησιά των Κυκλάδων και των Μικρών Κυκλάδων και του προγράμματος «TYPHOON» που διενεργεί καθαρισμούς σε μη προσβάσιμες παράκτιες περιοχές με το πλοίο Τυφώνας . Μέσα από την προβολή του εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη «Plastic free Archipelago» που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος.
Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης, από τα πλαστικά μιας χρήσης, η συμπεριφορά των κατοίκων και των επιχειρηματιών των νησιών μετά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους μέσω του προγράμματος .
Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας εκτός απ την εκδήλωση το τριήμερο 25- 27 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν στη Σαντορίνη 4 κοινές δράσεις με παράκτιους (Μονόλιθος- Καμάρι- Αμμούδι- Περίσσα) και υποβρύχιους καθαρισμούς (Αμμούδι – Περίσσα που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action πρεσβευτής του προγράμματος Sea Change Greek Islands του Ιδρύματος στα νησιά και τη Σαντορίνη).
Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν εθελοντές και συνεργάτες της Lidl Ελλάς και του Ιδρύματος αλλά και ο Πρόεδρος της Lidl Ελλάδας και Κύπρου Ιάκωβος Ανδριανίδης, η Διευθύντρια επικοινωνίας της Lidl Ελλάς Βασιλική Αδαμίδου, η Υπεύθυνη προγραμμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α&Κ Λασκαρίδη Αγγελική Κοσμοπούλου δίνοντας το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και δεν πρέπει να λείπει κανείς.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ