Νάξος-Αεροδρόμιο: Οι εργασίες υλοτόμησης στον χώρο της Αλυκής και το κενό στην ενημέρωση

Της Ειρήνη Προμπονά

 

Τον Μάιο του 2023 υπεγράφη το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Νάξου. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών και η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 24 μήνες, το οποίο σημαίνει πως, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το αεροδρόμιο, αναβαθμισμένο πλέον θα είναι έτοιμο λίγο πριν το καλοκαίρι του 2025, αναφέρει η Ειρήνη Προμπονά στο cycladesopen.gr.  Το αρχικό ποσό για την εργολαβία με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 17,74 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Δείτε εδώ την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΠΕΝ για το έργο (2017) όπως αυτή δημοσιεύεται στην “Διαύγεια”:

Τέλη Αυγούστου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στον χώρο του αεροδρομίου και το έργο έμοιαζε να ξεκινά, ωστόσο οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως αυτές δεν θα ξεκινήσουν αργά ή γρήγορα.

Αυτό που έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες είναι ότι λόγω των εργασιών επέκτασης και αναβάθμισης απαιτείται η υλοτόμηση 800 περίπου αρμυρικίων που γειτνιάζουν με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης του αερολιμένα Νάξου.

Η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων όπως δημοσιεύεται στην “Διαύγεια”:

 

Επειδή ο αερολιμένας Νάξου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής Νάξου και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Νάξου το Cyclades Open επικοινώνησε με το Δασονομείο Νάξου και τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων προκειμένου να θέσει ερωτήματα, σχετικά με το θέμα της υλοτόμησης των 800 περίπου αρμυρικιών όπου και λάβαμε τις σχετικές απαντήσεις.

Προβλέπεται η φύτευση νέων δέντρων στην περιοχή;

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ της Ειρήνης Προμπονά στο Cycladesopen.gr – ΕΔΩ