Να κηρυχθεί κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης ζητά ο Γ..Γ του ΟΗΕ

 

Να κηρυχθεί κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες,  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, από τους παγκόσμιους ηγέτες κατά την συζήτηση για το κλίμα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ .

Στη συζήτηση συμμετείχαν περισσότεροι από 70 παγκόσμιοι ηγέτες  , στην οποία  ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως  πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.

 

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δυναμική για μείωση των εμπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

«Υπάρχει κανένας που να μπορεί ακόμη να αρνείται ότι αντιμετωπίζουμε μια δραματική έκτακτη ανάγκη;

 

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα καλώ όλους τους ηγέτες παγκοσμίως να κηρύξουν Κατάσταση Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης στις χώρες τους μέχρι να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

 

«Μέχρι τώρα τα μέλη της Ομάδας των 20 (G20) δαπανούν 50% περισσότερο στα πακέτα κινήτρων και διάσωσης σε τομείς που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αντί στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

«Αυτό είναι απαράδεκτο.

 

Τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που απαιτούνται για την ανάκαμψη από την πανδημία είναι χρήματα που δανειζόμαστε από μελλοντικές γενεές.

 

Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις πηγές για να κλειδώσουμε πολιτικές που επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενεές με ένα βουνό χρέους σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη».

Τα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για την επίσπευση της μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που δεν συντελείται αρκετά γρήγορα».

 

Στις αρχές του μήνα ο ΓΓ του ΟΗΕ και εν όψει της συνόδου σε συνέντευξη τύπου είχε αναφέρει:

«Εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον του πλανήτη και ο πλανήτης ανταποδίδει το χτύπημα”

“Πρέπει να θέσουμε τέρμα στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της φύσης και η επιστήμη μάς λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε», καταγγέλλοντας ως ανεπαρκείς της δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είμαστε αντιμέτωποι τώρα με μια κλιματική κρίση. Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον μακριά στον ορίζοντα, είναι ορατό και πλησιάζει ολοταχώς», είχε τονίσει στην συνέντευξη τύπου ο ΓΓ του ΟΗΕ.