Να αποσυρθούν τώρα τα γραμματόσημα των ΕΛΤΑ

Την έντονη δυσαρέσκεια των ανθρώπων στο χώρο της γαστρονομίας έχουν προκαλέσει τα νέα γραμματόσημα των ΕΛΤΑ που απεικονίζουν ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, ζητώντας την απόσυρση τους.

Τα γραμματόσημα εκδόθηκαν για τη συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό και έχουν ως θέμα την «Παραδοσιακή γαστρονομία της Μεσογείου», ωστόσο οι φωτογραφίες που επιλέχτηκαν είναι σαν να προέρχονται από φτηνό φωτοκατάλογο ταβέρνας  της δεκαετίας του 1980 σε κάποιο τουριστικό νησί, επισημαίνουν.

Η ειδική σειρά γραμματοσήμων κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο καμπάνιας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Ευρωμεσογειακή Ταχυδρομική Ένωση (Euromed Postal Community– EuroMed/PUMed») και έχουν κοινή θεματολογία. Περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Γαλλίας, του Λιβάνου, της Μάλτας, του Μαρόκο, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Τυνησίας και της Τουρκίας.

Σε ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο ο Γ.Χατζηγιαννάκης πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας και ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Παρακαλώ πολύ τα ΕΛΤΑ να αποσύρουν άμεσα αυτά τα γραμματόσημα. Είναι ντροπή για την Ελληνική Κουζίνα»

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται από τα ΕΛΤΑ στα γραμματόσημα προκειμένου επικοινωνήσουν την ελληνική κουζίνα όχι μόνο δεν την αναδεικνύουν αλλά  δυσφημίζουν την Γαστρονομία της χώρας, σημειώνουν οι άνθρωποι που υπηρετούν τον χώρο .

Δημοσιογράφοι με εξειδίκευση στην ελληνική γαστρονομία, Βραβευμένοι Σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων, που δίνουν χρόνια τη μάχη τους ώστε να εδραιωθεί η ελληνική γαστρονομία στην συνείδηση των άλλων λαών ,εκφράζουν την αντίθεση τους με την αψυχολόγητη όπως αναφέρουν και χωρίς καμία αισθητική επιλογή των φωτογραφιών.

Η ελληνική γαστρονομία επισημαίνουν είναι τμήμα της πολιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να συμβάλει στην προβολή και την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας κάτι που δεν επιτυγχάνεται με αυτά τα γραμματόσημα.