Γ. Χατζηγιαννάκης -Η Σαντορίνη είναι μέρος εμπειρίας

Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνική γαστρονομία, ο πρεσβευτής της όπως τον αποκαλούν Γιώργος Χατζηγιαννάκης με το πολυβραβευμένο εστιατόριο Σελήνη, μετακόμισε στα Φηρά στο ξενοδοχείο Katikies Garden στην πιο καλά διατηρημένη συνοικία της πρωτεύουσας της Σαντορίνης.
Σ’ έναν μοναδικό χώρο που αποπνέει την απόλυτη ηρεμία, με την μοναδική κουζίνα του Σελήνη, οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να γευθούν την εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας.
Σε μια συνέντευξη δεν μπορείς να χωρέσεις όλα όσα μαθαίνεις ακούγοντας τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, να μιλά για την Σαντορίνη . Την Σαντορίνη του χθες , τις προσπάθειες που γίνανε, πως έγινε προορισμός υψηλής γαστρονομίας, τι συμβαίνει τώρα στο νησί και την εστίαση, για το μέλλον της Σαντορίνης και γιατί αξίζει να την επισκεφθείς.
Με ειλικρίνεια και αγάπη για τον τόπο μας μιλά για όλα και για την Σελήνη του που είναι πια 35 χρονών.
« Η Σελήνη και η ιστορία της αναμετράτε σ αυτό το χώρο και πρέπει να συμβαδίζουν».
“Είναι η τρίτη από το 1986 αλλαγή χώρου ξεκινώντας απ την καλντέρα των Φηρών με θέα το ηφαίστειο, μετά στον Πύργο δίπλα στους παραγωγούς και τα προϊοντα και τώρα σε μια μοναδική γειτονιά που σας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή”,  μας λέει ο κ.Χατζηγιαννάκης.
Μόλις περάσετε την πόρτα του Σελήνη, σίγουρα θα ζήσετε την απόλυτα μοναδική εμπειρία στη Σαντορίνη.
« ….ο ένας συμπληρώνει τον άλλο σ αυτή τη συνεργασία. Τα εστιατόρια που βρίσκονται εκτός ξενοδοχείου πολύ δύσκολα μπορούν να υποστηρίξουν το fine dining όπως και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δεν μπορούνε μόνο με τους πελάτες του ξενοδοχείου»
Είναι όμως και άλλος ο λόγος αυτής της συνύπαρξης,
«…να υπάρξει μια συνέχεια του Σελήνη έχει μια πορεία 35 χρόνων και μπορεί να έχει άλλα 35 αλλά δεν είναι πια η φυσική παρουσία και η ιστορία ενός ανθρώπου».
Το ξενοδοχείο φέτος εξαιτίας της πανδημίας δεν άνοιξε και «…το Σελήνη λειτουργεί μόνο με την φήμη του και την πελατεία του».
« Οι πελάτες του κάθονται δυο και τρεις ώρες δοκιμάζουν την κουζίνα και απολαμβάνουν την ηρεμία που δεν σου δίνει ούτε η καλντέρα ούτε άλλη περιοχή και χώρος στο νησί».
«Πάμε περιοριστικά με λίγα πιάτα γιατί δεν είναι σταθερή η προσέλευση του κοινού. Κέρδη δεν πρόκειται να υπάρξουν, όλοι πρέπει φέτος να βάλουν το χέρι στην τσέπη» μας λέει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Σελήνη.
“Από το 1975 που ξεκίνησε να έρχεται στη Σαντορίνη μέχρι σήμερα το νησί έχει μια άλλη αρχιτεκτονική μόνο η καλντέρα έχει την ίδια θέα” .
Ασχολήθηκε με τα προϊόντα και την γαστρονομία του νησιού
 «… το κρασί προσπέρασε την εστίαση και τα προϊόντα, είναι πια στις πρώτες επιλογές. Τα υπόλοιπα δεν έχουν τιμή να ασχοληθεί κάποιος. Είναι πολύ λίγα τα νέα παιδιά που θα ασχοληθούν όταν στο ίδιο χωράφι μπορούν να χτίσουν πέντε δωμάτια και να κάνουν τους ξενοδόχους.
Ίσως η πανδημία να θέσει κάποια ερωτήματα ώστε μέσα απ όλη αυτή η προσπάθεια που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργηθεί μια παράλληλη αγορά με τον τουρισμό.
Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τους ξενοδόχους ούτε τους πράκτορες είναι τεράστιος ο υπερεπαγγελματισμός στο νησί, 640 εστιατόρια μόνο σ αυτό το νησάκι.
Αν κινηθούμε Ιούλιο, Αυγούστο, Σεπτέμβριο γύρω στο 30% θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένο, επομένως κάποιοι δεν θα δουλέψουμε».
« …Η φοβία μου είναι ότι λόγω της πανδημίας και της μείωσης των τιμών που ζητάνε, λέγοντας ότι εγώ ήρθα με κορονοϊό, ίσως το καλό όνομα της Σαντορίνης περάσει κάποιους σκοπέλους φέτος».
Μιλά για την κοινή αντίληψη που επικρατεί στη χώρα μας που όλα τα κάνουμε πρόχειρα και σ όλα είμαστε ειδικοί.
« … κάθε έλληνας κρύβει μέσα του έναν μικρό εστιάτορα ή έναν μικρό αρχιτέκτονα», λέει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης δεικτικά.
Όσο για την Σαντορίνη, που την παντρεύτηκε, όπως μας λέει και βλέπεις την αγάπη στα μάτια του για το νησί
« …Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΟΧΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ».
« ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΒΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ»
«Όταν κάναμε το έτος Γαστρονομίας προσπαθήσαμε να βάλουμε μια σειρά.
Τι να έρθει να δει ο επισκέπτης:
Ξεκινάμε με το Ηφαίστειο, τον προϊστορικό χώρο του Ακρωτηρίου που συνδέει την ιστορία του νησιού με την γαστρονομία και τα προϊόντα που καταναλώνουμε μέχρι και σήμερα, την φάβα, τα αμπέλια,τις συνήθειες, αυτά είναι εργαλεία για να πεις σ έναν επισκέπτη να πιει ένα σαντορινιό κρασί, αλλά πρέπει να τα γνωρίζεις.
Επίσης, να πάει να δει κάποιος την επισκοπή, την αρχαία Θήρα, τα βυζαντινά, να μάθει την ιστορία του νησιού μέσα απ τα Μουσεία μας και τους οικισμούς».
«Γεωλογικά. Σε πόσους απ τους επισκέπτες που πάνε να δουν τον κρατήρα τους εξηγούν ότι πατούν απ τα πιο νέα χώματα της Ευρώπης μόλις 80-100 χρόνων»
«Αυτό σημαίνει προορισμός εμπειρίας και όχι διακοπών σε μια παραλία όπως σ όλη την Ελλάδα».
“Η πανδημία είναι ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία και τις επιλογές μας”
« …Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες ο Συνεταιρισμός , οι Ενώσεις και όλοι πρέπει να δρουν ομαδικά με κοινό σκοπό»
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης είναι απόλυτα συνδεδεμένος και δικαίως με την γαστρονομία της Σαντορίνης , της Ελλάδας γενικότερα, γιατί όλα ξεκίνησαν από αυτό το νησί, τον ονομάζουν πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας και είναι. Εχει βαθιά γνώση του χώρου και συμμετέχει ακόμα σε πλήθος επιτροπών και φορέων για τα θέματα αυτά.
Η συμβουλή του είναι πολύτιμη και ζητείται πάντα απ όλους.
Είναι άνθρωπος που δεν «μασάει» τα λόγια του και δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον παρά μόνο το κοινό, της ανάδειξης του πλούτου της ελληνικής γαστρονομίας.
Είχα την χαρά να τον συναντήσω αρκετές φορές και πάντα ο χρόνος είναι λίγος μαζί του.
Η Σελήνη με τους χρυσούς σκούφους που κατακτά κάθε χρόνο , είμαι σίγουρη ότι δεν έχει να φοβηθεί καμία πανδημία, έχει μια ιστορία και η κουζίνα της είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο και όσοι την έχουν επισκεφθεί σίγουρα θα ξαναπάνε .
Αν βρεθείτε στην Σαντορίνη, μην παραλείψετε να πάτε για μια μοναδική γευστική εμπειρία, της ελληνικής κουζίνας στην εξέλιξη της, στο εστιατόριο Σελήνη.
Θα την βρείτε στο ξενοδοχείο Katikies Garden στα Φηρά.