Ν.Νομικός: Μηδενικές οι κρατήσεις, στο κόκκινο η αγορά ΜμΕ, πιστοποίηση – νέοι κανόνες

Η αγορά έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα στήριξης αναφέρει μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του στο Santorini Magazine, o Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Ν. Νομικός.

 

 

Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή παραμένουν δυσοίωνες , τα μέτρα δεν επαρκούν και ο τρόπος ανοίγματος της αγοράς δεν καλύπτει τις Mικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ανάγκη για διαφορετική οικονομική πολιτική τόσο σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων όσο και σε επίπεδο Δήμων και Δημοτικών επιχειρήσεων, κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να στηριχθούν.

Προέχει ωστόσο να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τονίζει ο Ν. Νομικός, επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση των επαγγελματιών και των εργαζομένων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα.

Η πιστοποίηση των επιχειρήσεων, η εκπαίδευση του προσωπικού και ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύσσονται και σε λίγο καιρό θα είναι μέρος της καθημερινότητας μας, θα μπορέσουν να παρέχουν ασφάλεια στον επισκέπτη ώστε να επιλέξει έναν προορισμό και να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ο κλάδος του τουρισμού.

Επίσης μέσω της πιστοποίησης των επιχειρήσεων , των ψηφιακών εργαλείων και της εγγραφής των επιχειρηματιών στα συλλογικά όργανα και τα σωματεία θα δώσει και ένα ουσιαστικό χτύπημα στην παραοικονομία στη λειτουργία των καταλυμάτων χωρίς άδεια λειτουργίας και στο παρεμπόριο στη χώρα.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα για διάφορα θέματα που απασχολούν τις ΜμΕ. Κατέθεσε επίσης προτάσεις μέσω των δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων, εν όψει των μέτρων που αναμένονται να ανακοινωθούν από ο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Προτάσεις και ενέργειες του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας προς όλους τους φορείς για την στήριξη των επιχειρήσεων:

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε με την στην Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στο τέλος του Ιανουαρίου συζήτησε τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και κατέθεσε τις προτάσεις του στις οποίες περιλαμβάνονται:

 

  • Η επέκταση της ισχύος της μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

 

  • Η αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων, ρυθμίσεις για την παροχή ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιόγραφων σε Αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής.

 

  •  Το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

 

  •  Η παράταση προθεσμιών είσπραξης ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), ΦΠΑ και λοιπών επιβαρύνσεων αλκοολούχων.

 

Προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών των νησιών σε επισκέπτες από την Κίνα και ταξιδιωτικών ασφαλίσεων

Στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε κατά την ίδια περίοδο, συμμετείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Νομικός στην οποία μεταξύ άλλων θεμάτων λάβανε την απόφαση για συνεργασία των δύο φορέων για τα εξής ζητήματα:

 

  • Την προώθησή των προϊόντων και των υπηρεσιών των επιχειρήσεων των νησιών μας σε επισκέπτες από την Κίνα

 

  • Την παροχή ταξιδιωτικών ασφαλίσεων, που θα καλύπτουν και τον covid-19, στα μέλη μας και τους πελάτες των επιχειρήσεων του τουριστικού τμήματος.

 

  • Την εξασφάλιση προνομιακών τιμών σε όλα τα είδη τεστ covid -19 για τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τους πελάτες των επιχειρήσεων του τουριστικού τμήματος.

 

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στο Νότιο Αιγαίο

 

Αποφασίστηκε η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, στη Θήρα κ.α. μετά από πρόταση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας (ν. 4177/2013)στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Να μειωθούν τα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Θήρας για τις επιχειρήσεις

 

Την μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευση και των τελών για την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις – μέλη του Συλλόγου συζήτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροεπαγγελματιών Θήρας Ν. Νομικός με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Θήρας Γ. Μαντούση.
Ο Αντιδήμαρχος έκανε δεκτό το αίτημα του Συλλόγου και συμφώνησε να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί .

Επιπλέον ο κ.Γ. Μαντούσης συμφώνησε με τις προτάσεις του Συλλόγου προκειμένου να επιλυφθεί μιας σειράς θεμάτων στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την όπως η πεζοδρόμηση της πλατείας Φηρών, η αντιμετώπιση του παρεμπορείου όπως επίσης και η τήρηση της τάξης και της καλής τουριστικής εμφάνισης των νησιών του Δήμου.

 

Πρόγραμμα τουριστικής Προβολής του Δήμου Θήρας

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Θήρας το “Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Θήρας για το 2021” πριν από λίγες ημέρες, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ν.Νομικός. Κατά την διάρκεια των εργασιών της επιτροπής με Πρόεδρο τον ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποφασίστηκε ο σχεδιασμός μια σειρά από δράσεις για την προώθηση του τουριστικού προορισμού Σαντορίνη και των νησιών του Δήμου.