Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι εγγραφές στο Μητρώο για την καταβολή των 534 ευρώ, για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό

Την προσοχή όλων των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο Θέατρο, το Χορό, τη Μουσική, τον Κινηματογράφο, Ηθοποιοί, Μουσικοί, Ταξιθέτες, Τεχνικοί, Τραγουδιστές, Κινηματογραφιστές, Χορευτές, Ταμίες, Σκηνοθέτες, Στιχουργούς, Φωτιστές, Σκηνογράφους, Εργαζομένους στην Παραγωγή, τα οπτικοακουστικά, για όλους τους εργαζομένους στο Θέαμα – Ακρόαμα ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος.

Σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως η Ομοσπονδία έχει κάνει και συνεχίζει,  επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας και τηλεδιασκέψεις με τα αρμόδια Υπουργεία, όπου πριν από το τέλος του 2021 νομοθετήθηκε η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.

Τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στο “Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού» (https://artandcultureprofessionals.services.gov.gr/), εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 10 Ιανουαρίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή αφορά μόνο στα επιδόματα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και όχι αυτά των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για δικαιούχους που δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως στο Μητρώο.

Υπενθυμίζοντας ότι για την εγγραφή στο Μητρώο,  δεν απαιτείται η επισύναψη αποδεικτικών για την προϋπηρεσία καθώς γίνεται δεκτή η δήλωση του εργαζόμενου.
Σημειώνοντας ότι έχουν πλέον προστεθεί ειδικότητες που έλειπαν και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών ειδικοτήτων. Επίσης έχει προστεθεί η δυνατότητα τροποποίησης εγγραφής.

Εφιστώντας την Προσοχή κατά την διαδικασία επισημαίνει ότι «Όταν κάνουμε “Αποθήκευση” Η ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ, παρόλο που μας επιτρέπει να την εκτυπώσουμε. Χρειάζεται να κάνουμε και Υποβολή της δήλωσης»

 

Η ΠΟΘΑ στην ανακοίνωση της τονίζει πως η εγγραφή στο Μητρώο δεν αρκεί για την καταβολή των επιδομάτων.

 

Στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr θα ανοίξουν οι αιτήσεις (σύμφωνα με τις υπόσχεσεις των Υπουργείων είναι ότι θα γίνει άμεσα) στην κατηγορία “Μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών”. Εκεί θα πρέπει να γίνουν ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ αιτήσεις, μία για κάθε μήνα.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος τονίζει πως θα συνεχίσει τον αγώνα,  ώστε οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό να αποζημιωθούν για όσο καιρό η εργασία τους παραμείνει κλειστή με κυβερνητική εντολή.

Επισημαίνοντας ότι «Σας χρειαζόμαστε όλους μαζί μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται όσο ο Πολιτισμός παραμένει κλειστός”

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μπορείτε να απευθυνθείτε στα Σωματεία και στην Π.Ο.Θ.Α.