SoPHIA , η κοινωνία της κληρονομιάς και για την Σαντορίνη

To Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SoPHIA (Social Platform for Holistic Heritage Impact Assessment) “Ψηφιακή Πλατφόρμα για την Αξιολόγηση του Αντικτύπου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, άρχισε να  «τρέχει» και για τη Σαντορίνη.

Σκοπός του προγράμματος, που συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με εξαμελή ερευνητική ομάδα, είναι η αποτίμηση του αντίκτυπου που έχει η πολιτιστική κληρονομιά σε έναν τόπο και σε βάθος χρόνου.

Mέσα από την πλατφόρμα και τα εργαλεία αυτής της επιστημονικής προσέγγισης θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις και οι ωφέλειες, των μέχρι σήμερα πολιτιστικών παρεμβάσεων στο νησί. Επίσης και η δυνατότητα να ενταχθεί το γεωτοπίο της καλντέρας της Σαντορίνης ή η Σαντορίνη ως ιστορικός τόπος, στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς (World Heritage List) της UNESCO.

Άμεση ανάγκη του προγράμματος είναι η συμμετοχή κυρίως των κατοίκων της Σαντορίνης και των φορέων του νησιού μέσω της πλατφόρμας https://sophiaplatform.eu/en/join-the-social-platform προκειμένου να τοποθετηθούν και να εμπλουτίσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη συμβολή τους.

Η πλατφόρμα είναι ήδη σε λειτουργία από το Σάββατο και θα είναι ανοιχτή για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω των ανατροπών που έφερε η πανδημία, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021.

Υπεύθυνες της έρευνας για την ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ είναι, η κα. Ρίβα Λάββα (συντονίστρια) επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και η κα. Ελένη Λινάκη.

Το πρόγραμμα κινείται σε 3 Πυλώνες

  • Τους Ανθρώπους
  • Τα πεδία
  • Τον χρόνο

 

«Μας ενδιαφέρει η γνώμη του Σαντορινιού» « να πουν τι θέλουν να γίνει στον τόπο τους»

 

Το “SOPHIA” είναι ένας τρόπος διαβούλευσης ώστε να συνθέσουμε τις φωνές της Σαντορίνης για το τι θέλουν για τον τόπο τους ή τι θα σήμαινε η ένταξη τους στην λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πριν αυτό συμβεί, δήλωσε μεταξύ άλλων στο Santorini Magazine, η Ρίβα Λάββα συντονίστρια του προγράμματος για τη Σαντορίνη , Επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

 

 

Η πρόσκληση στο πρόγραμμα είναι ανοιχτή για τους κατοίκους και για τους φορείς για να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους , στην πλατφόρμα του προγράμματος SoPHIA.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον τοπικό συντονιστή,  στο παράρτημα Θήρας της Ελληνικής Εταρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΟΤ) στο email: elletsantorini@gmail.com και στο τηλέφωνο 69341769847.

Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου προσκλήθηκαν ο Δήμος Θήρας και  επαγγελματικοί και πολιτιστικοί φορείς της Σαντορίνης .

Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε ήδη ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα SoPHIA (Social Platform for Holistic Heritage Impact Assessment).

Η εξαμελής ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ που συμμετέχει στο πρόγραμμα” SoPHIA” αποτελείται από τους Νικόλα Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή (Επιστημονικό Υπεύθυνο), Λεωνίδα Κουτσουμπό, επίκουρο καθηγητή, Ρίβα Λάββα, επίκουρη καθηγήτρια, Όλγα Ιωάννου, senior researcher, Χαρίκλεια Χάρις, υπ. διδάκτωρ και Ελένη Λινάκη, υπ. διδάκτωρ.

 

Στην πρώτη συνάντηση των φορέων στη Σαντορίνη συμμετείχαν :

Δημήτρης Αθανασούλης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων)
Γιώργης Βουγιουκαλάκης (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)
Λευτέρης Ζώρζος (Πολιτιστικός Σύλλογος “Εστία” Πύργου Καλλίστης)
Σταύρος Καβαλλάρης (Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”)
Νίκος Νομικός (Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας)
Κρυσταλλία Παπαοικονόμου (Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας)
Πέτρος Νομικός (Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας)
Νίκος Μπελλώνιας (Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο)
Ιωάννα Βαμβακούρη (Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών)
Νίκος Δελένδας (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Παράρτημα Σαντορίνης)
Μαρία Θεοδόση (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Παράρτημα Σαντορίνης)