Νέο «τεράστιο Εξοικονομώ κατ’ οίκον» -Λουκέτο στα λιγνιτορυχεία – Νέες θέσεις εργασίας

 

«Συγκριτικά με την πανδημία ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή», επεσήμανε πολύ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση κατά την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, σχετικά μα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Και πρόσθεσε: “Δείτε τι συμβαίνει
στην Καλιφόρνια. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας.”

“Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, είναι προσωπικό στοίχημα για μένα και την κυβέρνηση μου. Μόνο η αποκατάσταση των λιγνιτορυχείων από τη ΔΕΗ συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο θέσεων εργασίας. Το σχέδιο αυτό μας δίνει πολλούς πόντους στην ΕΕ” τόνισε με έμφαση. Και ανακοίνωσε:

«Στο Ταμείο ανάκαμψης ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων αφορά την κλιματική αλλαγή. Θα περιλαμβάνει δημιουργία ενός τεράστιου Εξοικονομώ κατ΄οίκον με πολύ περισσότερες δράσεις.

Στο επίκεντρο η Δυτική Μακεδονία
“Η απόφαση να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στην Δυτική Μακεδονία είναι ειλημμένη απόφαση με οικολογική και περιβαλλοντική λογική”, τόνισε και σχολίασε:

«Και μόνον η λειτουργία τους κοστίζει 100ντάδες εκατομμύρια στην ΔΕΗ. Έχουμε εκπονήσει μετά από διευρυμένη δημόσια διαβούλευση ένα αναλυτικό σχέδιο κινήτρων και πραγματικών επενδύσεων. Η νεώτερη γενιά μας το ζητάει, είναι αυτοί
που θα ζήσουν τις επιπτώσεις, δεν μπορούμε άλλο να καίμε άνθρακα».

Σχολιάζοντας επίσης τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευση στο θέμα , την χαρακτήρισε «οξύμωρη κριτική για ένα περιβαλλοντικό σχέδιο» αποδίδοντας την σε «μικροπαραταξιακά συμφέροντα»

«Δίνουμε μεγάλο βάρος στην Δυτική Μακεδονία», βεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι το πολυσέλιδο business plan προβλέπει:

νέες θέσεις εργασίας
μείωση του λογαριασμού ρεύματος των
νοικοκυριών
δραστικό περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων
στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας δομικών υλικών
Και προανήγγειλε την πρόθεση του να παραβρεθεί στα εγκαίνια ενός μεγάλου πάρκου φωτοβολταϊκών, που δημιουργήθηκε σε έκταση λιγνιτορυχείων .

Αγγελική Γυπάκη

Πηγή:ecozen