Κίνδυνος για εκατοντάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας στα εμπορικά καταστήματα των τουριστικών περιοχών.

Τα εμπορικά καταστήματα μιας τουριστικής περιοχής, όπως η Σαντορίνη, να αντιμετωπιστούν ως αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις και να ενισχυθούν με ειδικά μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία το 2021 , ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας αναφερόμενος και στην έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για την Πλάκα που είναι επίσης τουριστική περιοχή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, επισημαίνεται στην επιστολή, την επόμενη τουριστική περίοδο θα υπάρξει μεν αυξημένος Τουρισμός αλλά δεν θα έχουμε τουριστικά καταστήματα και θα μετράμε εκατοντάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας. Ενώ διαγράφεται ο κίνδυνος πολλοί εκμισθωτές να μην λάβουν καθόλου ενοίκιο.

Είναι επιστημονικά και εμπειρικά αποδεδειγμένο, ότι οι Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστο συστατικό του ελληνικού παραγωγικού συστήματος. Λέγεται συχνά και κοινότοπα, ότι οι ΜΜΕ είναι ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας. Η χώρα μας, έχει από τις υψηλότερες πυκνότητες ΜΜΕ σε σχέση με τον πληθυσμό, οι οποίες αποτελούν πυλώνα της δημιουργίας και διατήρησης απασχόλησης κλπ.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας , ζητά την ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα αιτήματα:

Tην μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων και για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου

Την επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών σε όλες τις πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις

Την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων στα νησιά που πλήττονται από την μείωση ή την ματαίωση κρουαζιέρας

Επισημαίνοντας ότι, «ευνοϊκές λύσεις έχουν ήδη δοθεί σε άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστίαση, αλλά συγχρόνως αποκλείονται τα γειτονικά, πολλές φορές, καταστήματα τουριστικών κλπ. ειδών του λιανικού εμπορίου».

Η Σαντορίνη, ως αναγνωρισμένος μοναδικός νησιωτικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, υποδέχεται ετησίως 3 εκατ. επισκέπτες περίπου! Στο νησί, λειτουργούν σήμερα 4.500 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 25.000 εργαζόμενοι, συνεισφέροντας σημαντικά μέχρι το 2019 στην εθνική μας Οικονομία.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη ο Σύλλογος Εμποροεπαγγελματικών Θήρας παρέδωσε επιστολή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ως συνεπεία της πανδημίας covid-19.

Εν τούτοις, σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Νίκος Νομικός, « διαπιστώνουμε ότι δεν έχει δοθεί λύση στο κυριότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, αυτό της μείωσης των επαγγελματικών μισθώσεων από 1.7.2020 έως 30.4.2021 με ταυτόχρονη παράταση συμβολαίων επαγγελματικής στέγης, τουλάχιστον επί διετία. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα πιεστικό. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κάθε επαγγελματίας, στην μέριμνά του να περισώσει την επιχείρησή του, προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας της. Ένα σημαντικό έξοδο, είναι το κόστος ενοικίασης του επαγγελματικού χώρου. Είναι προφανές ότι κάποιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, όσο μεγαλώνει η διάρκεια της αναστολής ή μείωσης των εργασιών.

Πλέον της μείωσης των επαγγελματικών μισθώσεων, σημαντικά παραμένουν και τα θέματα της επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών σε όλες τις πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις και της ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων σε τόπους όπου πλήττονται από την μείωση ή την ματαίωση κρουαζιέρας, όπως ιδιαίτερα η Σαντορίνη, καταλήγει η επιστολή .