“Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2020-2021″ Ξεκινά αύριο η Δράση της ομάδας “Μπουλούκι” & του Δήμου Θήρας

“Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22”, είναι ο τίτλος της δράσης της διεπιστημονικής συλλογικότητας “Το Μπουλούκι” που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης,  με συνδιοργανωτή τον Δήμο Θήρας.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της δράσης,  η οποία περιλαμβάνει συνολικά τρεις εκδηλώσεις,  το τριήμερο συλλογικής εργασίας που ξεκινά αύριο, και θα συνεχίσει  πραγματοποιώντας  μέχρι την άνοιξη του 2022 όπου θα ολοκληρωθεί , ένα συμμετοχικό έργο και  ένα συμμετοχικό συμπόσιο.

 

Η ανοιχτή δράση που εγκαινιάζει αύριο τις εκδηλώσεις,  “Κάτω από το Τοπίο” στο νησί της Θηρασιάς είναι ένα 3ημερο συλλογικής εργασίας από τις 28 έως τις 30 Μαΐου ,με επίκεντρο το Σχολείο της Θηρασιάς, στον οικισμό του Μανωλά.

 

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, η ομάδα Μπουλούκι και η διεπιστημονική ομάδα συνεργατών της, μαζί με την τοπική κοινότητα της Θηρασιάς και της Θήρας, τους μαθητές και τους δασκάλους του νησιού, θα προχωρήσουν στον καθαρισμό του κεντρικού μονοπατιού της Αγριλιάς.

 

Ο βασικός οδικός άξονας του εγκαταλελειμμένου οικισμού, που έχει αποκλειστεί από την έντονη βλάστηση, θα γίνει και πάλι προσβάσιμος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επανοικειοποίηση και την προστασία του.

 

Το πρόγραμμα του τριημέρου 28 – 30 Μαΐου

 

  • 28 Μαϊου- Σημείο συνάντησης Σχολείο Θηρασιάς

08:00 Παρουσίαση της δράσης και συζήτηση με τους μαθητές του σχολείου

09:00 Εκπαιδευτικός περίπατος στον οικισμό της Αγριλιάς και καθαρισμός του μονοπατιού με τους μαθητές της Θηρασιάς

 

  • 29 Μαϊου – Σημείο συνάντησης Σχολείο Θηρασιάς

08:30 Καθαρισμός του μονοπατιού της Αγριλιάς με την τοπική κοινότητα της Θηρασιάς και της Θήρας

20:30 Προβολή ταινιών μικρού μήκους από προηγούμενες δράσεις της ομάδας ‘Μπουλούκι’

 

  • 30 Μαϊου –  Σημείο συνάντησης Εκκλησία Αγριλιάς

09:00 Παρουσίαση του έργου ‘Κάτω από το τοπίο’ και περίπατος στο καθαρισμένο μονοπάτι της Αγριλιάς

 

Η δράση “Κάτω από το Τοπίο” είναι ένας συνδυασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων και έρευνας συμμετοχικής εργασίας και κοινωνικού διαλόγου που ξεκινά από τις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, ερμηνεύει τις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές και διαπραγματεύεται ιδέες και αντιλήψεις για το τοπίο, όπως αυτές διατυπώνονται διεθνώς στον επιστημονικό διάλογο, αλλά και ευρύτερα, έξω και πέρα από αυτόν.