Η Κοινή Δράση “Κάτω από το Τοπίο” Θηρασιά 2020-21

Κοινή δράση με τίτλο «Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2020-21», ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων αφιερωμένων στο ρόλο των τοπικών παραδόσεων και τη σημασία των μικρών οικισμών της υπαίθρου, στη σύγχρονη πολιτισμική συγκυρία, διοργανώνει η ομάδα «Μπουλούκι», ο Δήμος Θήρας και η Δημοτική Κοινότητα Θηρασίας.

Πρόκειται για τρεις εκδηλώσεις  στο πλαίσιο της δράσης αυτής, ξεκινούν το φθινόπωρο του 2020 και ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2021.

 

  • Ένα διεθνές τριήμερο συμπόσιο – Ιούνιο 2021
  • ‘Eνα δωδεκαήμερο εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης –  Ιούνιο 2021
  •  ‘Eνα τριήμερο συμμετοχής και συλλογικής εργασίας – Νοέμβριο 2020

 

Η δράση θα ανοίξει στις 6 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, με πρώτη εκδήλωση, την 3ήμερη γιορτή Συμμετοχικής Εργασίας.

Η  πρώτη ημέρα της δράσης, στις  6 Νοεμβρίου, ξεκινά στις 9 το πρωϊ στο Σχολείο στο Μανωλά.

Η ομάδα Μπουλούκι και διεπιστημονική ομάδα συνεργατών της, μαζί με την τοπική κοινότητα της Θηρασίας, τους μαθητές και τους δασκάλους του νησιού, θα προχωρήσουν στον καθαρισμό του μονοπατιού που συνδέει τον Μανωλά με τον οικισμό της Αγριλιάς. Το απόγευμα στις 19:30 θα παρουσιάσουν την δράση «Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2020-21» και θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους με τις προηγούμενες δράσεις της ομάδας Μπουλούκι.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, με σημείο συνάντησης στις 9 το πρωϊ το Σχολείο στο Μανωλά, είναι αφιερωμένη  στον καθαρισμό και τη διάνοιξη του μονοπατιού που διασχίζει τον υπόσκαφο οικίσμο της Αγριλιάς και φτάνει στο Μανωλά, για τις κοινότητες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

 

Όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή η πρόσκληση είναι ανοιχτή και μπορούν να απευθύνονται στο email: info@boulouki.org, και στη σελίδα @Boulouki καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

Οι βασικοί οδικοί άξονες του εγκαταλελειμμένου οικισμού, που έχουν αποκλειστεί από την έντονη βλάστηση, θα γίνουν και πάλι προσβάσιμοι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανοικειοποίηση και την προστασία του, αναφέρει το Μπουλούκι στο πρόγραμμα του.

 

Το  ραντεβού ανανεώνετε για το απόγευμα στις 20:00 την ίδια μέρα, με την επίσκεψη στο νησί της Ν. Καμένης στο πανηγύρι του Ταξιάρχη.

Την τρίτη και τελευταία μέρα αυτής της πρώτης δράσης 8 Νοεμβρίου η συνάντηση είναι στις 8:00 το πρωϊ στην Εκκλησία των Εσοδίων της Θεοτόκου στην Αγριλιά για την παρακολούθηση της Θ. Λειτουργίας. Ενώ στις 10:30 θα συζητήσουν για τη δράση «Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2020-21» και θα περιηγηθούν στην Αγριλιά.

Το πρόγραμμα  μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Ομάδας Μπουλούκι ( τα κείμενα που ακολουθούν είναι από την ιστοσελίδα boulouki.org) .

 

 Η δράση συνεχίζεται τον Ιούνιο του 2021

 

Ένα Εργαστήριο που τοποθετείται στην καρδιά των δράσεων “Κάτω από το Τοπίο” ένα 12ήμερο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 6-17 Ιουνίου 2021 μέσω πρακτικής εξάσκησης στις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό της Αγριλιάς και θα διεξαχθεί μέσα από την επισκευή επιλεγμένων αγροτικών κατασκευών του οικισμού, ξεκινώντας από το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία του Λαγκαδιού και περνώντας στο εσωτερικό των υπόσκαφων κτισμάτων.

 

Θα ακολουθήσει το Συμπόσιο, ένα 3ήμερο διεθνές συμπόσιο από τις 18-20 Ιουνίου 2021 που απευθύνεται ειδικά σε νέους ερευνητές και αρχιτέκτονες και θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο νότιο άκρο του νησιού, στο ακρωτήριο Τρυπητή.

Το συμπόσιο αυτό θα επιχειρήσει μια κριτική προσέγγιση της έννοιας του τοπίου, που μοιάζει πλέον να εδραιώνεται ως όρος—κλειδί σε πολλές συζητήσεις που αφορούν τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Ο όρος αυτός φαίνεται να παρέχει ένα κοινό έδαφος όπου διαφορετικά γνωστικά πεδία δύνανται να συναντηθούν διαμορφώνοντας ολιστικές προσεγγίσεις.

 

Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχιτεκτονικής θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκθέσεων και εικαστικών δρώμενων που θα φιλοξενηθούν κατά κύριο λόγο στο χώρο της Μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τα κελιά και ο προαύλιος χώρος του μοναστηριού θα γίνουν υποδοχείς τριών εικαστικών εγκαταστάσεων διαφορετικού χαρακτήρα και κλίμακας που θα αναφέρονται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Θήρας και της Θηρασιάς:

 

Σύγχρονη Γλυπτική

Τα γλυπτικά έργα θα δημιουργηθούν από επιλεγμένους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών του εργαστηρίου Α΄ Γλυπτικής. Οι φοιτητές θα λάβουν μέρος στο συμμετοχικό τριήμερο του Νοεμβρίου του 2020, κατά την διάρκεια του οποίου θα γνωρίσουν τον τόπο και θα συλλέξουν αναφορές και τοπικά υλικά για την εικαστική τους δημιουργία.

Αρχειακό Υλικό

Αναπαραστάσεις του θηραϊκού τοπίου – Ερευνητικό υλικό μελετών για την ευρεία εκμετάλλευση της θηραϊκής γης – Αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τεχνουργήματα που μαρτυρούν την ιδιαίτερη ιστορία του τόπου.

 Θερινό σινεμά

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του συμποσίου προτείνεται να προβληθούν επιλεγμένες κινηματογραφικές παραγωγές που θα κινητοποιήσουν τη συζήτηση γύρω από το παρελθόν και το μέλλον της Θήρας και της Θηρασιάς.

 

Επιστημονική Έρευνα

Με πυρήνα τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Αγριλιάς η ομάδα Μπουλούκι διεξάγει διεπιστημονική μελέτη, ώστε να διερευνηθεί η χρήση των τοπικών φυσικών ποζολανών και άλλων ηφαιστειακών πετρωμάτων στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θήρας και της Θηρασιάς. Βασικός σκοπός της έρευνας αυτής είναι να ερμηνευθούν οι παραδοσιακές τεχνικές και να ανακτηθεί μέρος της ξεχασμένης μαστορικής γνώσης που βρίσκεται πίσω από τις υπόσκαφες κατασκευές της Θήρας και του θηραϊκού τοπίου.

 

Η δράση «Κάτω από το Τοπίο» τίθεται ως ένας συνδυασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων και έρευνας, συμμετοχικής εργασίας και κοινωνικού διαλόγου που εκκινεί από τις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, ερμηνεύει τις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές και διαπραγματεύεται ιδέες και αντιλήψεις για το τοπίο, όπως αυτές διατυπώνονται διεθνώς στον επιστημονικό διάλογο, αλλά και ευρύτερα, έξω και πέρα από αυτόν.

 

Διοργάνωση:  ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ, Δήμος Θήρας, Κοινότητα Θηρασίας

Σε συνεργασία με:  ΕΜΠ Εργαστήριο Τεχνικών Υλικών, Ι.Γ.Μ.Ε  Εργαστήριο ‘ΛΙΘΟΣ’, ΕΤΗ Ζurich Department of Architecture & Construction,  ΑΣΚΤ Τμήμα Γλυπτικής Α΄

 

Επισκεφθείτε το Μπουλούκι να μάθετε για την φιλοσοφία της ομάδας τις δράσεις και τα έργα τους, σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.