Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος στη Σαντορίνη

 

“Σε βλάβη υπογείου καλωδίου οφείλεται η διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Σαντορίνη και βύθισε το μισό νησί σχεδόν στο σκοτάδι. Οι διακοπές ρεύματος κυρίως στην περιοχή των Φηρών, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Καρτεράδο και σε άλλες περιοχές συνεχίζονται κατά διαστήματα και σήμερα.

Σε επικοινωνία που είχε το SantoriniMagazine με τους εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ στην Κεντρική Διεύθυνση στην Αθήνα,   “η βλάβη  στο υπόγειο καλώδιο θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό μπορεί και  εντός της ημέρας για να σταματήσουν και οι διακοπές ρεύματος που σημειώνονται αυτή τη στιγμή στο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού“.

Οι εργαζόμενοι στο παράρτημα του ΔΕΔΔΗΕ Θήρας εργάζονται από το πρωί προκειμένου να αποκατασταθεμπί η βλάβη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις μετά την αποκατάσταση της βλάβης το νησί δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς “οι διακοπές οφείλονται στην συγκεκριμένη βλάβη του υπογείου καλωδίου και όχι στην υπερφόρτωση του δικτύου”.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η συγκεκριμένη βλάβη δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπογειοποίησης.

Σε επιπλέον ερωτήσεις που θέσαμε η απάντηση που λάβαμε είναι να θέσουμε τα ερωτήματα γραπτώς προς τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να λάβουμε τις απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ανάλογα με το ερώτημα.

 

Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με δημοσίευμα  του energypress  σε συνεδρίαση στο Εθνικό Κέντρο Ενέργειας που έγινε στις 4 Αυγούστου στο Κρυονέρι σήμανε συναγερμός για την ασφαλή ηλεκτροδότηση των νησιών στις Κυκλάδες.

“Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος και Άνδρος απειλήθηκαν με μπλακ άουτ από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Κι αυτό καθώς τα νησιά είναι διασυνδεδεμένα με το Λαύριο. Η κατάρρευση του διπλού κυκλώματος Αγ. Στεφάνου – Αχαρνών είχε αφήσει για πολλές ώρες μόνο μία δίοδο για την ηλεκτροδότηση αυτή της γραμμής μεταφοράς Λάρυμνας – Αγ. Στεφάνου που φτάνει μέχρι τα ΚΥΤ Παλλήνης και Λαυρίου. Το ενδεχόμενο να έφευγε κι αυτή η γραμμή θα έριχνε στο σκοτάδι τις Κυκλάδες σε μία μάλιστα περίοδο κατά την οποία τα νησιά είναι γεμάτα από τουρίστες”.

Στη σύσκεψη της 4ης Αυγούστου “της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας αποφάσισε να θέσει σε ετοιμότητα τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μεταβούν στα νησιά της Σύρου, Πάρου, Μυκόνου και Άνδρου και να επαναλειτουργήσουν τις ντιζελοκίνητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Στο ενδεχόμενο που κοπεί η ηλεκτροδότηση από την Αττική”.

“Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, τα αυξημένα φορτία και ο μεγάλος αριθμός τουριστών στα νησιά, οδήγησαν τη ΡΑΕ στο να εγκρίνει στα τέλη του Ιουνίου αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στη Σαντορίνη. Πρόκειται για γεννήτρια που θα παράσχει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση που η τοπική μονάδα δεν μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκτιμήσει ενδεχόμενο έλλειμμα ισχύος 8 MW”.

Όπως διαβάζετε στο δημοσίευμα η έγκριση αυτή υπάρχει από τα τέλη Ιουνίου και ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουμε να έχει εγκατασταθεί στο νησί η γεννήτρια καθώς θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα και μας ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στα γραπτά ερωτήματα .

Σημειώστε επίσης ότι έχουμε αυτή τη στιγμή σοβαρή αναζωπύρωση της φωτιάς στην Πάρνηθα το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να επέμβουν. Η φωτιά είναι μέσα στη δασική έκταση χωρίς να υπάρχει πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και  το Κρυονέρι.

 

Δεν συνηθίζουμε να θέτουμε γραπτώς ερωτήματα σε φορείς οργανισμούς ή οποιονδήποτε θέλουμε να επικοινωνήσουμε τα θέματα ή τα ερωτήματα μας,  ωστόσο προχωράμε στην διατύπωση των ερωτημάτων προς τον ΔΕΔΔΗΕ προκείμενου αν όχι αύριο τις επόμενες ημέρες να έχουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων.