Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στο Γ.Ν. Θήρας, απόλυτη υποστελέχωση και αδιαφορία από την ΑΕΜΥ/ Podcast

Santorini Magazine
Santorini Magazine
Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στο Γ.Ν. Θήρας, απόλυτη υποστελέχωση και αδιαφορία από την ΑΕΜΥ/ Podcast
/

Η Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΓΝ Θήρας Βαλεντίνα Δημητρίου μίλησε στο Santorini Magazine για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η διοίκηση της ΑΕΜΥ κοφεύει.

 

Την ύπαρξη πολλών ταχυτήτων εργαζομένων κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας στην δύωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάρευση του νοσοκομείου στο οποίο καλούνται καθημερινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους .

Η συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου κατά την δίωρη στάση εργασίας έδωσε μέσα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους γιατρούς και όσους μίλησαν την ζοφερή  εικόνα που επικρατεί στο Γ.Ν. Θήρας.

 

  • Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων τόσο στο διοικητικό όσο και στο ιατρικό προσωπικό που φέρνει γκρίνιες και αντιπαλότητες.

 

  • Η μη χορήγηση επιδομάτων όπως του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους που εμπίπτουν στη Β κατηγορία και η μη χορήγηση άδειας παραμεθόριων περιοχών για τους υπαλλήλους της ΑΕΜΥ.

 

  • Καθώς και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του Α εξαμήνου του 2022, είναι μερικά από τα ζητήματα που αναφέρανε.

 

  • Η υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα Διοικητικό , Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό, είναι ένα θέμα που συζητήθηκε εκτενώς από όλους. Λείπει μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και βασικές ειδικότητες ιατρών απαραίτητες για την άσκηση των καθηκόντων τους και την παροχή σωστών υπηρεσιών .

Τα στοιχεία προσωπικού δηλώνουν εγκατάλλειψη του ΓΝ Θήρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Santorinimagazine το ΓΝ Θήρας αναφορικά με τα ποσοστά των εργαζομένων σε κάθε κλάδο διαθέτει:

 

  • Iατρικό Προσωπικό σε ποστοστό 60% με βασικές ειδικότητες να λείπουν όπως καρδιολόγος και Παθολόγος

 

  • Νοσηλευτικο Προσωπικό σε πσοστό 50% με την προοπτική στις 31/12/2022 να φτάσει στο 25% γιατί λήγουν οι συμβάσεις και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κινητικότητα από την ΑΕΜΥ για το θέμα.

 

  • Διοικητικό Προσωπικό λείπει το 80% το νοσοκομείο λειτουργεί με το 20% του προσωπικού από από τον περασμένο Ιανουάριο .

 

Παρόντες στην κινητοποίηση των εργαζομένων και άλλα Σωματεία, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ όπου και αυτοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους και στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.


Το Σωματείο Επισιτισμού τουρισμού όπου ο εκπρόσωπος του μιλώντας στους συγκεντρωμένους ,τόνισε χαρακτηριστικά πως τα περισσότερα περιστατικά που αντιμετωπίζουν καθημερινά προέρχονται από τον κλάδο του Τουρισμού. Οι εργαζόμενοι είναι χιλιάδες τα ατυχήματα καθημερινά και το υποστελεχωμένο ΓΝ Θήρας αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Εκπρόσωπος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού

Το ΕΚΑΒ που δίνει μάχη καθημερινά να ανταπεξέλθει στις πολλές κλήσεις που δέχεται εξαιτίας των ατυχημάτων που σημειώνονται  στο νησί και δεν υπάρχει προσωπικό για να τα εξυπηρετήσει.

 

O Σύλλογος Νεφροπαθών Θήρας δηλώνει επίσης αλληλέγγυος στον αγώνα για την στελέχωση του ΓΝ Θήρας.

Το μόνο που αποτρέπει το νοσοκομείο να βρίσκεται στα δελτία ειδήσεων είναι το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,  ήταν η κοινή διαπίστωση γιατρών νοσηλευτών και των εργαζομένων στο ΓΝΘήρας, που ευτυχώς μέχρι τώρα τα καταφέρνει παραδειγματικά.

Οι γιατροί στο πλευρό των εργαζομένων άλλωστε όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Γ. Ορφανάκη- Νεφρολόγος

Γιάννης Διακομανώλης- Διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος -Ιατρός

Στην κινητοποίηση δυστυχώς δεν είδαμε την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών του ΓΝΘήρας μια που ο αγώνας που δίνεται είναι κοινός. Δεν είδαμε πολιτικές παρατάξεις εκτός από μία που ήταν παρούσα για να στηρίξει τους εργαζόμενους. Δεν είδαμε επίσης κανέναν εκπρόσωπο του Δήμου Θήρας, γεγονός που επεσήμαναν και οι εργαζόμενοι στο ΓΝΘήρας και στην σελίδα τους σε κοινωνικό δίκτυο.

Σημειώνω επίσης ότι έπεσε στην αντίληψη μου προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της κινητοποίησης,   παρά το μήνυμα ενότητας και πολιτικής ουδετερότητας της 11ης Σεπτεμβρίου και της κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΓΝΘήρας. Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκαν φωτογραφίες από την συγκέντρωση και καλώς αναρτήθηκαν για την δημοσιοποίηση του θέματος ωστόσο έγινε δηλώνοντας  πολιτική  ιδιότητα ενώ στην κινητοποίηση δεν  παρέστησαν ως εκπρόσωποι κόμματος, επικαλούμενοι άλλη ιδιότητα.

Το Νοσοκομείο Θήρας είναι υποστελεχωμένο σε απόλυτο βαθμό, διοικείται από την Πρωτεύουσα χωρίς γνώση για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. Ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσει ο κόσμος της Σαντορίνης ένα στελεχωμένο Νοσοκομείο είναι η ένωση των δυνάμεων τους κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα στην συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών του ΓΝΘ στην συγκέντρωση της 11 Σεπτεμβρίου από όλους και αυτό επεσήμαναν  γιατροί  και εργαζόμενοι του ΓΝ Θήρας που υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

Τονίστηκε και πάλι ότι μπροστά στη λύση αυτού του προβλήματος δεν χωράνε κομματικές και παραταξιακές διαμάχες και προβολές, γιατί το πρόβλημα είναι κοινό και αφορά τους κατοίκους του νησιού που  διεκδικούν Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Ο αγώνας των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας συνεχίζεται .