Εξήντα μετασεισμοί στη Σάμο- Ενεργοποιήθηκε το Γενικό σχέδιο “Εγκέλαδος”

Στο δρόμο έμειναν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον χθεσινό σεισμό 6,7 της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:58.

Από χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν 60 μετασεισμοί σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση να είναι της τάξεως του 4,7 της κλίμακας ρίχτερ που καταγράφηκε το πρωί στις 7:31.

Η απώλεια των δύο μαθητών, που καταπλάκωσε τοίχος που κατέρρευσε ενώ περνούσαν στο δρόμο έχει βυθίσει στο πένθος τους κατοίκους.

Οι τραυματίες από τον χθεσινό σεισμό ανέρχονται στους 9 κυρίως με κατάγματα, ενώ με αεροδιακομιδή μεταφέρθηκε ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα  χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» όπως επίσης και μία 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας  στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι μετέβησαν συνολικά χθες 10 πολίτες, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στα σπίτια τους.


Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο στο Καρλόβασι , καθώς και στο Βαθύ της Σάμου, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υπουργικού κλιμακίου και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους», δήλωσε μετά τις συσκέψεις ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ.

Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα.

 

Επιπλέον 45 μηχανικοί έρχονται από το Υπουργείο Υποδομών. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Έχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πολλή προσοχή από όλους και διευκρίνισε ότι το νησί θα κηρυχθεί άμεσα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

«Όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, παραμένουμε σε εγρήγορση, είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά με συνεννόηση και συνεργασία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», ανέφερε.

Τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας συνοδεύουν στη Σάμο στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της ΓΓΠΠ.

Επίσης, στη Σάμο έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταφέρθηκαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Στην Τουρκία τώρα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  οι νεκροί από το φονικό σεισμό έχουν τους 25, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800 με δεκάδες αγνοούμενους που πιστεύουν ότι βρίσκονται νεκροί κάτω απ τα ερείπια.