ECTAA: O EOT παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς

Εύσημα  στον ΕΟΤ και τις ελληνικές αρχές αποδίδει η Ευρωπαϊκή  Ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων και ΤΟs ( ECTAA), για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού μέσα στην πιο  καταστροφική χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ECTAA το 2020 χαρακτηρίζεται ως «την πιο καταστροφική χρονιά στην ταξιδιωτική ιστορία, με μέσο όρο ύφεσης -80% του καταγεγραμμένου τζίρου».  Η αξία των δραστηριοτήτων θα φτάσει μόλις τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σε σύγκριση με τα 175 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Τα ταξίδια κατέστησαν αδύνατα λόγω του κλεισίματος των συνόρων και οι χειρισμοί που επακολούθησαν, μη συντονισμένοι, αντιφατικοί και ασταθείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αποθάρρυναν πιθανούς πελάτες να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι αλλά και ταξιδιωτικές εταιρείες  να ξεκινήσουν ξανά.

Οι κρατικές ενισχύσεις και τα κουπόνια που εκδόθηκαν τους πρώτους μήνες κατάφεραν να μην καταρρεύσει ο τομέας του τουρισμού.

Η κρίση ρευστότητας στους τομείς των αεροπορικών εταιρειών, ξενοδοχείων, εκδηλώσεων…κ.α. μεταβιβάστηκε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και ΤΟ, οι οποίοι  με τη σειρά τους δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στους πελάτες τους τα χρήματα  και εξέδωσαν κουπόνια. Το Δεκέμβριος 2020, περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ απομένουν να επιστραφούν από τις αεροπορικές εταιρείες στους ενδιάμεσους που εμπλέκονται στην αλυσίδα. Ελλείψει πωλήσεων λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των υγειονομικών μέτρων, πολλές εταιρείες υποχρεώθηκαν  να μειώσουν το προσωπικό τους, χρησιμοποιώντας προσωρινά συστήματα ανεργίας ή απευθείας απολύσεις προσωπικού.

«Από όλες τις χώρες λαμβάνουμε τις ίδιες πληροφορίες: παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εταιρείες και το προσωπικό τους και παρά τη δημόσια υποστήριξη που δόθηκε στον κλάδο, πολλές εταιρείες μπορεί να μην ανακάμψουν. Αυτό δεν έχει φανεί ποτέ πριν! Απαιτείται  συνεχής υποστήριξη και μέτρα για την τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι η βιομηχανία που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία. ” δήλωσε  ο Pawel Niewiadomski, Πρόεδρος της ECTAA

Αυτό καθιστά αναγκαίο να προσδιοριστεί ο τρόπος  χειρισμού της κατάστασης, «τον συντονισμό και τις κοινές πρωτοβουλίες για την στήριξη της επανέναρξης των ταξιδιών και του τουρισμού».

Παράδειγμα προς μίμηση αναδεικνύει η ECTAA τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, «ο οποίος έχει δώσει ισχυρή ώθηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και το άνοιγμα του τουρισμού».

Σε  ειδική αναφορά για την Ελλάδα,  που ήταν προτεινόμενος προορισμός για το 2020, η  ECTAA,  σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«… ο Ελληνικός  Οργανισμός Τουρισμού πρόσφερε μια ανεκτίμητη συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και του ανοιχτού τουρισμού για τις επιχειρήσεις. Από τον Ιούνιο, οι ελληνικές αρχές και οι ελληνικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί επικοινωνούν με σαφήνεια με τη τουριστική βιομηχανία και τους καταναλωτές, εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας. Χάρη στις καλά διαμορφωμένες πολιτικές, η Ελλάδα, παρά όλες τις δυσκολίες, κατάφερε να καλωσορίσει με ασφάλεια τους επισκέπτες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του  Γενικού Γραμματέα  του ECTAA Eric Drésin, η ανάδειξη στα World Travel Awards, του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ως κορυφαίου φορέα τουρισμού στον κόσμο το 2020  «είναι δίκαιη ανταμοιβή για την ποιότητα του έργου, που έκανε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και αντανακλά το επιτυχημένο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η ECTAA εκπροσωπεί περίπου 70.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες και ΤΟ στην Ευρώπη, οι οποίοι παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και πωλούν μεταφορές, καταλύματα, αναψυχή και άλλες τουριστικές υπηρεσίες καθώς και συνδυασμένα προϊόντα σε  ταξιδιωτικούς πελάτεςκαι επαγγελματίες.