Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία το Σαββατοκύριακο

Τις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2020 γιορτάζει από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου για 24η χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με κοινό θέμα σ όλη την Ευρώπη «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση».

Η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19, οι μακρόχρονοι κοινωνικοί περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο με ποικίλες ποσοτικές και ποιοτικές διαβαθμίσεις, καθώς και τα συνεχώς τροποποιούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας έθεσαν εκ των πραγμάτων τον εορτασμό των ΕΗΠΚ 2020 σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Ενώ ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που την μοιράζονται με φυσικό και άμεσο τρόπο, ο φετινός εορτασμός δεν μπορεί παρά να προτάξει την υγεία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών, και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί.

Πενήντα (50) φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης.

Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στις Κυκλάδες οι μοναδικές προγραμματισμένες δράσεις είναι στην Πάρο

Το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διαδρομές στη Μάρπησσα» στην Πάρο θα προβάλει μαγνητοσκοπημένες οnline ξεναγήσεις σε κατοικίες του 17ου και 18ου αιώνα και σε ανεμόμυλο στον παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσας Πάρου, αντιπροσωπευτικά δείγματα της παριανής λαϊκής αρχιτεκτονικής (διάρκεια ξενάγησης 10΄) στο www.stimarpissa.gr/

Facebook page:RoutesinMarpissa

Instagram: @stimarpissa

Διαδρομές στη Μάρπησσα- α μέρος

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα δείτε εδώ:Europeanheritagedays