Απ’ την Παράδοση στον Μπετόβεν μ’ ένα δοξάρι

Η αγάπη για τη μουσική είναι αδιαπραγμάτευτη για τον Αντώνη Πρέκα απ το Εμπορείο της Σαντορίνης.
Αυτή την αγάπη θα την διαπιστώσετε και εσείς – όσοι δεν τον γνωρίζετε – ακούγοντας τον ήχο που βγάζει το δοξάρι του.

Στα χέρια του Αντώνη το βιολί αποκτά άλλη διάσταση.

Γίνεται όχημα για το όνειρο χωρίς αυτό να είναι σχήμα λόγου, κάθε φορά που το δοξάρι ακουμπά τις χορδές, ό,τι νότα και να παίζει, οποιοδήποτε είδος μουσικής και να επιλέγει σε ταξιδεύει.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτό το ταξίδι, η αρμονία, η αγάπη και το πάθος του από την πρώτη νότα ακουμπά την ψυχή σου.

Γεννήθηκε σε οικογένεια μουσικών, μεγάλωσε με ακούσματα παραδοσιακής νησιωτικής μουσικής. Πατέρας του είναι ο Κυριάκος Πρέκας, ψαράς στο επάγγελμα αλλά, φημισμένος στη Σαντορίνη και στα νησιά του Αιγαίου για το λαούτο του και ο παππούς του για το βιολί.

Έτσι ο Αντώνης μπήκε από μικρός στο δρόμο της μουσικής παράδοσης, από παιδί έπαιζε μουσική πολλές ώρες την ημέρα. Ξεκινούσε με το βιολί και συνέχιζε με το πιάνο και ίσως να έκανε και καμιά βουτιά τα καλοκαίρια για διάλλειμα. Ακόμα και στο καϊκι έπαιζε βιολί , όπως κάνει και σήμερα όταν βρίσκεται στο νησί.

Σήμερα ο Αντώνης  Πρέκας έχει ήδη πολλές διακρίσεις,  είναι πια Διπλωματούχος του κλασσικού βιολιού με Άριστα και κάτοχος του 1ου βραβείου. Τελειόφοιτος του ΕΚΠΑ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στον τομέα της Εθνομουσικολογίας.

Έχει κερδίσει 3 Πανελλήνιους διαγωνισμούς, με σκοπό να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα Μεσογείου Νέων, σε παγκόσμια φεστιβάλ κλασικής μουσικής.

Ενώ στη παραδοσιακή μουσική, εκπροσωπεί την Ελλάδα σε παγκόσμια φεστιβάλ με το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας Πάρου.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω κάτι άλλο εγώ για τον Αντώνη Πρέκα, ακούστε τη μουσική του και σίγουρα θα νιώσετε και εσείς, τις μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις , στην ψυχή σας.

 

Εδώ σε μια διασκευή του Sandstorm από τον David Garret

David Garrett-Sandstorm David Garrett

Posted by Antoni Prekas on Tuesday, September 22, 2020

 

Παραδοσιακό  ” Η καντάδα μετά τον γάμο”