Απολογισμός του έργου της Δ.Ε.Υ.Α.Θ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ … ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ Δ.Ε.Υ.Α.Θ.

Με αυτόν τον τίτλο παρουσίασε τον  απολογισμό των ενεργειών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι και σήμερα  σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Μανώλης Ορφανός. Στην εισαγωγική του ομιλία o κ.Ορφανός μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Με πνεύμα συνεργασίας, αστείρευτης διάθεσης και σκληρής δουλειάς, καταφέραμε να αναδείξουμε το ρόλο της Επιχείρησης προς το γενικό συμφέρον όλων των συμπολιτών μας ανεξαιρέτως.

Από την πρώτη στιγμή, εκτιμήσαμε τα δεδομένα για να δρομολογήσουμε τις δράσεις μας. Η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. είχε μια σπουδαία παρακαταθήκη, μελέτες και έργα που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και βρίσκονταν σε εξέλιξη και κυρίως τους ανθρώπους της, το προσωπικό της επιχείρησης, που χρόνια τώρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαρκή βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι προκλήσεις, βέβαια, ήταν ακόμη μεγαλύτερες, συσσωρευμένα χρέη από τα προηγούμενα έτη, ο COVID-19 όπως προαναφέραμε, αλλά και μια ανάπηρη τουριστική σεζόν, που είχε ως αποτέλεσμα κατά πολύ περιορισμένα έσοδα.
Παρόλα αυτά δεν το βάλαμε και δεν το βάζουμε κάτω. Κατορθώσαμε την κρίση να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Επενδύσαμε στη συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων μας, κάτι που δεν ήταν εφικτό τα προηγούμενα χρόνια λόγω των απαιτήσεων της τουριστικής περιόδου.

Ελλείψει, όμως, επισκεπτών και χρημάτων το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. εργάστηκε σκληρά για να συντηρήσει κι επί της ουσίας να «αναγεννήσει» όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις.
Έχοντας υπόψη όλα αυτά, σας ζητούμε να κρίνεται το έργο μας το έναν χρόνο … και ένα μήνα που έχουμε στην ευθύνη των πράξεών μας τη Δ.Ε.Υ.Α.Θ.”

Σε ερώτηση αναφορικά με την οσμή του βιολογικού καθαρισμού ανέφερε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αναβάθμιση του επισημαίνοντας και την ευθύνη των πολιτών καθώς παρατηρήθηκε η απόρριψη λυμάτων στο δίκτυο γεγονός που εκτός από τις οσμές που προκαλούνται  είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 Απολογισμός: Έργα και Στόχοι

 

Χρηματοδοτούμενα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. σε εξέλιξη

-Εγκατάσταση αφαλάτωσης – Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 10.215.222,65 €, ενταγμένο στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.
Αφορά την εγκατάσταση αφαλάτωσης και την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας παραγωγής 5.000 κυβικών πόσιμου νερού. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καραμολέγκου Μιχάλη και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως το τέλος του 2021.

-Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας.
Έργο προϋπολογισμού 3.540.496,00 €, ενταγμένο στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.
Αφορά την επέκταση και την αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών για την εξυπηρέτηση ισοδύναμου πληθυσμού 20.000 ι.κ., διπλάσιας δυναμικής από αυτή της υφιστάμενης μονάδας. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καραμολέγκου Μιχάλη και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως τον Μάιο του 2021.

-Αποχέτευση οικισμών Αγ. Παρασκευής και Μονολίθου Δήμου Θήρας.
Έργο προϋπολογισμού 2.987.500,00 €, ενταγμένο στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
Αφορά την συλλογή των λυμάτων του δομημένου τμήματος των οικισμών Αγίας Παρασκευής και Μονολίθου του Δήμου Θήρας και την μεταφορά τους προς επεξεργασία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Καμαρίου. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καραμολέγκου Μιχάλη και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 25% του έργου. Επί προεδρίας Ορφανού Μανόλη σχεδιάζονται και εκτελούνται επεκτάσεις επί του υφιστάμενου δικτύου, με σκοπό να ολοκληρωθούν στο 100% τα δίκτυα της εν λόγω περιοχής. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου έως το τέλος του 2021.

-Επέκταση – Εκσυγχρονισμός αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Φηρών Θήρας.
Έργο προϋπολογισμού 3.084.000,00 €, ενταγμένο στο Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο»
Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το υποέργο 1 περιλαμβάνει τον υποθαλάσσιο αγωγό υδροληψίας μήκους 350 μέτρων, την εγκατάσταση προκατασκευασμένου αντλιοστασίου θαλάσσης με τρεις (3) αντλίες δυναμικότητας 250 m3/h έκαστη και τον καταθλιπτικό αγωγό μήκους 140 m για την μεταφορά του θαλασσινού νερού έως τα υφιστάμενα έργα της αφαλάτωσης του Έξω Γιαλού Φηρών. Το υποέργο 2 αφορά την προμήθεια των δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 m3/day. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το υποέργο 1. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως το τέλος του 2021.

-Ύδρευση Εμπορείου Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 5.255.000,00 €, ενταγμένο στο Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο»
Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το υποέργο 1 αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης της Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου. Το υποέργο 2 αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 m3/day. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 30% του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως το τέλος του 2021.

-Ύδρευση Έξω Γωνιάς Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 927.000,00 €, ενταγμένο στο Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο»
Αφορά την κατασκευή νέου εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Έξω Γωνιά νήσου Θήρας προς αντικατάσταση του παλαιού προβληματικού μεταλλικού δικτύου. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 60% του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως το τέλος του 2021.

-Σύστημα Διαχείρισης και Τηλε-εποπτείας Υδρευτικού Δικτύου Δήμου Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 3.719.530,04 €, ενταγμένο στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»
Αφορά την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων νήσων Θήρας και Θηρασίας. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 20% της συμβατικής αξίας του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως το τέλος του 2021.

-Επέκταση – εκσυγχρονισμός αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Οίας
Έργο προϋπολογισμού 1.860.000,00 €, ενταγμένο στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.
Αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 2.000 m3/day για τις ανάγκες υδροδότησης της Δ.Κ. Οίας. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού έως τέλη 2020 και η προμήθεια και εγκατάσταση των νέων μονάδων εντός του 2021.

 

Χρηματοδοτούμενα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. από Ίδρυμα Λ&Ε Νομικού

-Δίκτυα ύδρευσης Ημεροβιγλίου νήσου Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 497.000,00 €
Αφορά την κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, νέου αντλιοστασίου ύδρευσης σε θέση υφιστάμενου χώρου ομβριοσυλλογής υδάτων και σύστηματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού του νέου αντλιοστασίου με το κεντρικό σύστημα ελέγχου της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.. Η εκπόνηση της μελέτης του έργου έγινε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά, ωστόσο το συγκεκριμένο έργο υπήρξε απόλυτη προτεραιότητα επί προεδρίας Ορφανού Μανόλη, για αυτό και επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες, ώστε να ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία η άμεση εκτέλεσή του. Μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου σε ανάδοχο εργολάβο και αναμένεται η χρηματοδότησή του από το Ίδρυμα Λ&Ε Νομικού.

-Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης Μέσα – Έξω Κατοικίες Φηρών Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 658.000,00 €.
Αφορά την κατασκευή δύο αντλιοστασίων λυμάτων, τα βαρυτικά και καταθλιπτικά δίκτυα αποχέτευσης για τις ανάγκες των οικισμών Μέσα και Έξω Κατοικίες Φηρών Θήρας. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

-Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Ακρωτηρίου νήσου Θήρας
Έργο προϋπολογισμού 555.000,00 €.
Αφορά την κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών υδροδότησης του Ακρωτηρίου Θήρας. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του έως το τέλος του 2021.

-Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ. Καμαρίου Δήμου Θήρας.                                                                                         Έργο προϋπολογισμού 186.000,00 €.
Αφορά την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Καμαρίου Θήρας συνολικού μήκους περίπου 1.700 μέτρων επί του δρόμου ΑΒΙΣ προς Αγία Ειρήνη και από τον Άγιο Νεκτάριο προς το κάμπινγκ. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε επί προεδρίας Καφιέρη Μηνά και ολοκληρώθηκε επιτυχώς και παραδόθηκε στις 03/04/2020.

 

Σας παραθέτουμε επιγραμματικά τoν Σχεδιασμό των έργων προς υλοποίηση που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Μ. Ορφανός.

-Επέκταση Μονάδας Αφαλάτωσης Αγ. Παρασκευής Δήμου Θήρας
– Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Καμαρίου
-Νέο αντλιοστάσιο εισόδου-δεξαμενή εξισορρόπησης ΒΙΟ.ΚΑ. Εμπορείου νήσου Θήρας
-Προμήθεια δεξαμενών ύδρευσης Θηρασίας
-Δίκτυα ύδρευσης Μεσαριάς – Καρτεράδου νήσου Θήρας
– Διασύνδεση δικτύων ύδρευσης Μεγαλοχωρίου – Εμπορείου – Ακρωτηρίου Θήρας
– Νέα δίκτυα ύδρευσης Καμαρίου Θήρας
– Αντικατάσταση παλαιών δικτύων αποχέτευσης οικισμού Καμαρίου νήσου Θήρας
-Τριτοβάθμια επεξεργασία ΒΙΟΚΑ Οίας νήσου Θήρας
-Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Καρτεράδου νήσου Θήρας

 

Νέες συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Συνδέσεις Αποχέτευσης συνολικά έχουν γίνει 292

Νέες συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Συνδέσεις Ύδρευσης συνολικά έχουν γίνει 481

Μελέτες για την επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Θ                                       Κατόπιν αιτημάτων των πολιτών έχουν συνταχθεί από την Υπηρεσία μελέτες για την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Ταυτόχρονα έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και λοιπές εργασίες στις εγκαταστάσεις ΒΙΟ.ΚΑ. και Αφαλατώσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Θ αλλά και σε διάφορες περιοχές του νησιού που χρειάστηκε η παρέμβαση της ΔΕΥΑΘ για αποκατάσταση βλαβών ή ανακατασκευών του δικτύου.

Λοιπές ενέργειες της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.

  • Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης για την σύνταξη των προεκτιμώμενων αμοιβών και την εκπόνηση τοπογραφικών μελετών και διενέργεια τακτοποιήσεων αυθαιρέτων εγκαταστάσεων των αθλητικών χώρων αρμοδιότητας του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

 

  • Σχεδιασμός τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος απευθυνόμενου σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σαντορίνης και της Θηρασιάς με θέμα τον «Βιομηχανικό Κύκλο του Νερού».

 

  • Παραλαβή νέου αντλιοστασίου υδροληψίας θαλάσσης στον Έξω Γυαλό Φηρών, που έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της υδροδότησης των οικισμών του Ημεροβιγλίου, του Βουρβούλου και του Καρτεράδου.

 

  • Ορισμός Επιτροπής Ελέγχου Δικτύων Ύδρευσης – Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., προκειμένου να εντοπισθούν ακίνητα που δεν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, να διαπιστωθούν τυχόν ατασθαλίες και να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται σε όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Ύδρευσης και στον Κανονισμό Αποχέτευσης της Επιχείρησης.

 

Καταγραφή και οργάνωση των οχημάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.

Καταγραφή του στόλου, ζημιών, συντήρηση, εγκατάσταση συστήματος GPS.

Προμήθεια νέων και επαρκών υλικών οδοσήμανσης, εργοταξιακού εξοπλισμού και πινακίδων ασφαλείας για τις ανάγκες των συνεργείων της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. ώστε να τηρούνται τα απαιτούμενα από το νόμο μέτρα κατά τη διάρκεια των εργασιών .

Ενέργειες για την τακτοποίηση και την εξασφάλιση της ακίνητης περιουσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.

– Πραγματοποίηση συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να κατοχυρωθεί η ακίνητη περιουσία της επιχείρησης. Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία σαφών τίτλων ιδιοκτησίας ή για την κατοχύρωση δικαιώματος χρήσης.