Αντώνης Παγώνης: Τι απαντά για τις κρατήσεις, τον υπερτουρισμό και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η Σαντορίνη

Απαντήσεις για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το χώρο του τουρισμού στη Σαντορίνη έδωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης  από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται και παρακολουθεί το συνέδριο τουρισμού.

 

Κρατήσεις και Σαντορίνη

Για το θέμα των κρατήσεων στην Σαντορίνη και το πως διαμορφώνεται η εικόνα αυτή την περίοδο ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μπαλή στον Ελλάδα FM 94,3. Aπαντώντας ο πρόεδρος της ΕΞΣ Α. Παγώνης ανέφερε ότι φέτος η Φινλανδική αγορά προτιμά την Ελλάδα,  με την Κρήτη και τη Σαντορίνη να αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές. Στη Σαντορίνη φέτος από το σύνολο της Σκανδιναβικής αγοράς υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με  αύξηση που φτάνει στο 20%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019, με το κλείσιμο της χρονιάς σε μέσο όρο να υπολογίζεται από τη συγκεκριμένη αγορά στο 7 με 10%.

Μείωση της τουριστικής κίνησης

Σχετικά με τις αναφορές στον Τύπο για μείωση της τουριστικής κίνησης σε συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη, ο Α. Παγώνης ανέφερε ότι δηλώνουν  “συγκρατημένα αισιόδοξοι” όπως είμαστε και για το προσεχές μέλλον, συμπληρώνοντας  πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σώθηκαν λόγω των προσφορών,  υπενθυμίζοντας  πως η Σαντορίνη αποτελεί προορισμό για όλα τα βαλάντια, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση, με τιμές που στην πρώτη ξεκινούν σε καλά ξενοδοχεία από 80 ευρώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι κρατήσεις από την Ευρώπη είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, απο την Αγγλία το ίδιο, ενώ η Αμερική εμφανίζει αύξηση, σε αντίθεση με την Αυστραλία που εμφανίζει σημαντική μείωση, η οποία δεν εξισορροπείται από τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, μαζί με την Κίνα.

 

Υπερτουρισμός

Δεν υπάρχει ως τουριστικός όρος ο υπερτουρισμός στην διεθνή τουριστική βιομηχανία, απάντησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κι ότι αυτό που έχει ανάγκη η Σαντορίνη είναι η λογική και βιώσιμη ανάπτυξή της και η γρήγορη εφαρμογή του DMO για τη διαχείρισή της ως προορισμού. Μάλιστα ανέφερε οτι ευθύνη στην αντιμετώπιση και διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς έχει και το κράτος, το οποίο θα έπρεπε να ανταποδίδει σε ποιοτικές υποδομές τις εισπράξεις του απο τον τουρισμό, με τα νησιά να έχουν κάκιστες υποδομές.

Σε οτι δε αφορά το birth allocation, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι από μόνο του αυτό το σύστημα δεν θα λύσει τα προβλήματα του νησιού, όσο ανάγκη η οργάνωση και υποδομών. Μάλιστα ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι ο Δήμος Θήρας είναι από τους πιο πλούσιους πανελλαδικά δήμους, και δεν θα έπρεπε η Σαντορίνη που αποτελεί παγκόσμιο διεθνή προορισμό να εκτίθεται ακόμη με το ΧΑΔΑ της και τα σκουπίδια να θάβονται σε περιοχή Natura, ούτε να υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι, αλλά οι υποδομές να είναι αντάξιες των προσδοκιών των επισκεπτών αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων, από σεβασμό στους κατοίκους και επισκέπτες.

Σχετικά με την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι τα τελευταία προ Covid χρόνια κυρίως λόγω των Ασιατών, η Σαντορίνη είχε επισκεψιμότητα όλο το χρόνο, όμως ακόμη η ασιατική αγορά δεν έχει επιστρέψει, με την τουριστική περίοδο να περιορίζεται και να διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό στη βάση των προγραμμάτων των charter που στους καλοκαιρινούς προορισμούς προγραμματίζονται για 6μηνο, γεγονός που σημαίνει οτι χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση σεζόν. Εμείς όμως στη Σαντορίνη δεν έχουμε παράπονο, μιας και η τουριστική περίοδος ξεκινά μέσα Μάρτη και ολοκληρώνεται τέλος Οκτώβρη ή και Νοέμβρη, ανάλογα με τα ξενοδοχεία.

 

Αντέχει άλλα ξενοδοχεία το νησί;

Σε ερώτηση για το εάν το νησί “αντέχει” κι άλλα ξενοδοχεία, ο κ. Παγώνης απάντησε πως βιώσιμα και σωστά ναι, αλλά αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό, το οποίο θα πρέπει όμως να διέπεται απο λογική και δικαιοσύνη, ώστε να μην παγώνει ξενοδοχειακές άδειες την ώρα που θα επιτρέπει την δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών airbnb, μιας κι αυτό είναι οξύμωρο, όπως και το οτι ενώ στα ξενοδοχεία απαιτούνται ειδικοί περιβαλλοντικοί και διαχειριστικοί κανόνες, στα συγκροτήματα κατοικιών δεν απαιτούνται, που σημαίνει οτι τα ξενοδοχεία υποχρεούνται και καλώς να είναι φιλικά στο περιβάλλον, ενώ άλλα μεγάλα ακίνητα όχι.

Ως προς την έλλειψη στέγης κατοικίας στο νησί ο κ. Παγώνης είπε οτι το κράτος θα πρέπει να οριοθετήσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναλαμβάνοντας τη ευθύνη του, όπως και οι εργοδότες που πλέον φροντίζουν να εξασφαλίζουν στέγη για το προσωπικό τους, αναφέροντας περίπτωση επιχειρηματία που αυτή τη στιγμή κατασκευάζει 110 σπίτια για διαμονή προσωπικού, επενδύοντας 15 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Παγώνης ανέφερε πως οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τη βαριά βιομηχανία μας τον τουρισμό, μιας και ο ανταγωνισμός πλέον είναι σε κάθε επίπεδο, και οικονομικό, μεγάλος.