«Άμεση ανάκληση της άδικης απόφασης» η ένταξη της Σαντορίνης στο επίπεδο 3- Αυξημένη επιτήρηση

Την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών του νησιού και του Δήμου Θήρας προκάλεσε η κατάταξη της Σαντορίνης στο επίπεδο 3- Αυξημένη Επιτήρηση ,στον Υγειονομικό Χάρτη για την ασφάλεια και την προστασία από τον covid-19.

Ζητούν την «άμεση ανάκληση της άδικης απόφασης» όπως την χαρακτηρίζουν καθώς «δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για το νησί».

Να σημειώσουμε ότι η Σαντορίνη δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ένταξη της σε αυτό το επίπεδο κινδύνου, ούτε έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή μεγάλης επικινδυνότητας από την αρχή της πανδημίας.

Σας παραθέτουμε το μήνυμα του Δημάρχου Θήρας Α. Σιγάλα :

«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας για την εντελώς αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη υπαγωγή της Σαντορίνης στις πορτοκαλί περιοχές (αυξημένης επιτήρησης) στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό. Τη στιγμή που η Βρετανική Κυβέρνηση εξαιρεί τη Σαντορίνη από τις περιοχές επιβολής καραντίνας κατά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές την εντάσσουν στις περιοχές επιπέδου 3, αυξημένης επιτήρησης.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή εντελώς αυθαίρετη και υπονομευτική για τη Σαντορίνη διότι παραγνωρίζει τη γεωγραφική αυτονομία των νησιών και εκλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο. Αδικείται, έτσι η προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει ως κοινωνία και δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή για να θωρακίσουμε υγειονομικά το νησί μας και να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η οποία επιμηκύνεται συνεχώς.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Σαντορίνη, εξαιτίας των υγειονομικών της χαρακτηριστικών ουδέποτε επεβλήθησαν περιοριστικά μέτρα αυξημένης επιτήρησης της κλίμακας 3. Στο σημείο αυτό, οφείλω να επισημάνω την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία όλων των επαγγελματικών φορέων του νησιού μας, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και τη διάσωση της τοπικής οικονομίας.

Απαιτούμε να υπάρξει άμεσα ανάκληση αυτής της άδικης απόφασης προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που ήδη υφίσταται το νησί μας».