Α. Σιγάλας: “Ο Δήμος εντείνει τη μάχη κατά της πανδημίας»

Διευκρινίσεις έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας Α.Σιγάλας για την ανησυχία των κατοίκων που διατυπώνεται για όσους ήρθαν ή πρόκειται να έρθουν στο νησί και πόσο ασφαλές είναι . Το αίτημα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι κάτοικοι των τουριστικών νησιών , τον έλεγχο στις πύλες εισόδου αλλά και τo πρόγραμμα εκτεταμένης χρονικής διάρκειας ελέγχων rapid test που πρόκειται να ξεκινήσει στο νησί.

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Δημάρχου Θήρας Α. Σιγάλα:

“Με αφορμή προτάσεις που διατυπώνονται καλόπιστα και από ειλικρινές ενδιαφέρον για την αποτροπή της διάδοσης του Covid-19 στο νησί μας και του κινδύνου αναζωπύρωσης της νόσου, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

Ο Δήμος δεν έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να προβεί μονομερώς στη λήψη μέτρων που περιορίζουν το δικαίωμα της μετακίνησης εντός της ελληνικής επικράτειας, των νομίμως ευρισκόμενων σε αυτήν προσώπων.

Αυτό που μπορεί και κάνει ο Δήμος είναι να παρεμβαίνει σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε να ελέγχονται οι πύλες εισόδου του νησιού και να εμποδίζεται η είσοδος οποιουδήποτε στερείται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Η ίδια πίεση ασκείται προκειμένου να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων υγειονομικής προστασίας εντός του νησιού.

Βεβαίως θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι όσο είναι αληθές πως αρκετά από τα κρούσματα είναι εισαγόμενα, είναι εξίσου αληθές ότι μια μικρή μειοψηφία μονίμων κατοίκων του νησιού συνεχίζει να συμπεριφέρεται εγωιστικά και ανεύθυνα, να αψηφά τον κίνδυνο και να γίνεται φορέας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οφείλουμε επίσης να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν εκ των νομίμως εισερχόμενων στο νησί, ούτε εκ των μονίμων κατοίκων να υποβληθεί σε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά τη θέλησή του.
Προκειμένου ν’ απαλλάξουμε το συντομότερο δυνατόν τα νησιά μας από την απειλή του κορωνοϊού, διεκδικούμε από την κυβέρνηση να εμβολιαστούν μαζικά και κατά προτεραιότητα οι κάτοικοι των τουριστικών νησιών και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ιχνηλάτηση του Covid-19, προτιθέμεθα, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο μας να ξεκινήσουμε πρόγραμμα διενέργειας rapid test εκτεταμένης χρονικής διάρκειας σε ολόκληρο το νησί. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα γνωστοποιηθούν από τον Δήμο, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ευελπιστούμε ότι έτσι θα συμβάλουμε στο γρήγορο εντοπισμό και στην έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών εξάρσεων της πανδημίας στη Σαντορίνη”, καταλήγει η ανακοίνωση του Δημάρχου Θήρας Α. Σιγάλα.