Η εστίαση στον τουρισμό θα λειτουργήσει ανεξάρτητα – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

«Ο τουρισμός που έχει σχέση με την εστίαση, θα επαναλειτουργήσει, ανεξαρτήτως του πότε θα λειτουργήσει αυτόνομα ο κλάδος της εστίασης».

«Σε ένα κατάλυμα ή όποιος μένει σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να φάει. Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει. Το πότε θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η εστίαση θα περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί», διευκρίνισε, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη του στο ΜEGA, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης σε σχέση με τον τουρισμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα γενικά της εστίασης δήλωσε πως «Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα». Διευκρινίζοντας ότι εντός του Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εστιατορίων

 

Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 , καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα αφορά το 60% των περιπτώσεων COVID-19.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας, οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα εστιατόρια, όπου οι κοινωνικές αποστάσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν και η συνεχόμενη χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή,  μπορεί να γίνουν αιτία αυξημένης μετάδοσης του ιού.

Το κλείσιμο της εστίασης μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού,  αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν την διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.

 

Για να μπορούν όμως να λειτουργήσουν κανονικά ξανά τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:

 

  • η χρήση μάσκας

 

  • ο κατάλληλος αερισμός

 

  • η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

 

  • η σωστή υγιεινή των χεριών

 

  • οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων

 

Επίσης το προσωπικό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έρθει σε επαφή κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δεν γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις.

 

Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο καλός αερισμός του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα.

 

Επίσης, η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη.

 

Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων.

 

Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωράει, μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

 

 

Tα δεδομένα , συνοψίζουν oι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/).