Τα αιτήματα του ΕμποροΕπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών

Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε Περιφερειακό επίπεδο- Νότιο Αιγαίο ήταν το θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής.

H τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επισημαίνοντας ότι:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. Ευρώ».

Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ανέλυσε ο Υπουργός , Μέτρα ενίσχυσης – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων παρουσίασαν και ανέπτυξαν στον Υπουργό Οικονομικών τις θέσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας και κατέθεσαν τα αιτήματα τους και τις προτάσεις τους .

 

Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Ν. Νομικός , έθεσε στον Υπουργό, τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και μια σειρά αιτημάτων που κρίνονται απαραίτητα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών:

 

  • Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών κατά 33% στα νησιά μας.

 

  •  Παράταση του μέτρου μείωσης των επαγγελματικών μισθώσεων έως τον μήνα Ιούνιο 2021.

 

  • Παράταση ισχύος των συναφθέντων μισθωτηρίων επαγγελματικών μισθώσεων επί τρία (3) έτη.

 

  • Κατάργηση προκαταβολής φόρων εισοδήματος.

 

  •  Μείωση αντικειμενικών αξιών.

 

  •  Πολιτική λύση για την οριοθέτηση της καλντέρας, λόγω Κτηματολογίου.

 

  • Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου στη Σαντορίνη.

 

  •  Δικαιότερη κατανομή φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη τη Χώρα και όχι αυτοί να πραγματοποιούνται συχνότερα σε συγκεκριμένες περιοχές.

 

Στη τηλεδιάσκεψη με τονΥπουργό Οικονομικών Χ.  Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας.

 

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ) κ. Νίκος Τσούλλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστής Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου κ. Αντώνης Καρατάσος, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κα. Μαρία Κουσαθανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου κ. Μανώλης Μπαρδάνης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου – Νάξου κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου κ. Νίκος Κουτελιέρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας κ. Νίκος Νομικός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου κ. Ανδρέας Τσιμέκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Πασχάλης Βρακίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου κ. Γιάννης Μαγγιώρος και ο Γραμματέας του Σωματείου Εστίασης Ρόδου κ. Σταύρος Ζουρούδης.

 

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.