Οι επαγγελματίες αλιείς στην Αμοργό « ψαρεύουν» πλαστικά και δίχτυα

Πλαστικά και παλαιά αλιευτικά δίχτυα θα « ψαρέψουν» τον Απρίλιο και τον Μάϊο , την περίοδο της αναπαραγωγής των  ψαριών, οι μισοί και πλέον επαγγελματίες αλιείς του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού .

Ο Απρίλιος και ο Μάϊος θεωρούνται οι πιο παραγωγικοί μήνες για τα περισσότερα είδη ψαριών και η αλίευση τους αυτή την περίοδο κλονίζει τον κύκλο αναπαραγωγής με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί να μειώνονται δραματικά.

Οι φουρτούνες του χειμώνα στις βορεινές στις παραλίες της Αμοργού που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα όπως οι Αγ. Σαράντα, Κ.Νερό, Βλυχάδα, Ναυάγιο Κ. Μεριάς, Τυροκόμο, Μακρί, Μεγάλη και Μικρή Βλυχάδα Αιγιάλης κτλ.), συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών- κυρίως πλαστικών. Το καλοκαίρι με τα μελτέμια η θάλασσα παίρνει πίσω τα σκουπίδια από τις ακτές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα και κατά συνέπεια στην αναπαραγωγή των ψαριών.

Η απόφαση του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων της Αμοργού να « ψαρέψουν» με τα καϊκιά τους πλαστικά και κάθε λογής απορρίμματα και να απέχουν από τις αλιευτικές δραστηριότητες, συμμετέχοντας πρόγραμμα Αμοργόραμα,  έχει σκοπό να υιοθετήσουν ένα βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

Είναι η 1η φορά μέσω του προγράμματος Αμοργόραμα,  που οι ψαράδες δεσμεύονται και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, απέχουν όσο περισσότερο μπορούν από τις αλιευτικές τους δραστηριότητες την συγκεκριμένη περίοδο και συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη ρύπανση των θαλασσών.

 

Στο νησί θα δημιουργηθούν 3 σημεία συλλογής όπου οι παράκτιοι αλιείς θα απορρίπτουν τα δίχτυα που δεν θα χρησιμοποιούν και από εκεί θα μεταφέρονται σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα ώστε να οδηγηθούν όλα τα υλικά με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση.

Τα δίχτυα που θα συλλεχθούν θα υποστούν ειδική επεξεργασία και θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία με σκοπό τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων.

Η πρωτοβουλία όμως δεν σταματά εδώ καθώς κατά την περίοδο αλλαγής των διχτυών αλιείας τον Σεπτέμβριο οι παράκτιοι αλιείς θα προμηθευτούν νέα δίχτυα με μεγαλύτερα « μάτια» ώστε να αλιεύουν μεγαλύτερα ψάρια με στόχο να αυξηθούν τα ιχθυοαποθέματα.

Ένας από τους στόχους του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού, είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της παράκτιας αλιείας.

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους για τη θάλασσα , την τοπογραφία, και βέβαια τα καΐκια τους ανταποκρίνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, που μεταβάλλεται συνεχώς και καθορίζει μεγάλο μέρος της ζωής στα νησιά της χώρας.

 

Οι ψαράδες ανησυχούν για την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό της αλιείας,  που επιδοτεί τους ψαράδες για να καταστρέψουν τα καΐκια τους (το παραδοσιακό ελληνικό αλιευτικό σκάφος), με πρόσχημα την υπεραλίευση στη Μεσόγειο.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής του 2019 δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό περί υπεραλίευσης από τα παραδοσιακά σκάφη ( παράκτια αλιεία) καθώς ενώ αποτελούν το 96,5 % του ελληνικού αλιευτικού στόλου αλιεύουν μόνο το 40% του συνόλου των ψαριών στη χώρα. Την ίδια στιγμή που τα σκάφη μέσης αλιείας όπως οι μηχανότρατες και τα γρι- γρι που αποτελούν το 3,5% της αλιευτικής βιομηχανίας αλιεύουν το 60% του συνόλου των ψαριών.

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την ονομασία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ υποστηρίζεται από τον Δήμο Αμοργού, το Ίδρυμα Cyclades Preservation Fund και την περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία.

 

Το Αμοργόραμα για όσους θέλουν να στηρίξουν το πρόγραμμα ιδιώτες και επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για όσους επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια συμβολική και σημαντική προσπάθεια για καθαρές ακτές, περισσότερα ψάρια και ένα υγιές περιβάλλον.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.amorgorama.com .