Υγειονομικός Χάρτης ασφάλειας και προστασίας απ τον Covid-19

O Χάρτης υγειoνομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 παρουσιάστηκε σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν.Χαρδαλιά και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ.Πιερρακάκη .

Οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας εντάσσονται σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Ποια είναι τα 4 επίπεδα

 

  • Επίπεδο 1-Ετοιμότητας
  • Επίπεδο 2-Επιτήρησης
  • Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης
  • Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου.

 

Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον, ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή, εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας – παραδείγματος χάρη τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ – και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων, θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο Δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης είναι πλέον διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και μπορείτε να ενημερωθείτε για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας .

Κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του, γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, της εργασιακής, οικογενειακής, αλλά και της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν ως σήμερα.

Τροποποιήσεις που κρίνονται αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο μέτρων που στηρίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων μηνών, στη διαφάνεια, ώστε κάθε πολίτης της χώρας να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή όπου ζει, αλλά και στην ισορροπία μεταξύ των υγειονομικών συστάσεων και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες.

1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.

2. Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3. Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.

6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

“Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο site covid19.gov.gr αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

“Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα του άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης αυτού του κεντρικού σημείου, όπου συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και τα οποία οπτικοποιούνται στον ελληνικό χάρτη”.

Έχουμε 4 επίπεδα με συγκεκριμένα χρώματα.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου, συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.

Κάθε επίπεδο, περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους και υπό ποιες προϋποθέσεις οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας».

«Αυτά τα 4 επίπεδα τα εντάσσουμε στο χάρτη της Ελλάδας, δίνουμε στους πολίτες πολλαπλές δυνατότητες μέσα από την πλατφόρμα είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η συγκεκριμένη περιοχή είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν για να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη, είτε πολύ απλά να επιλέξουν την Περιφερειακή Ενότητα που τους ενδιαφέρει. Και αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα», μπορεί κανείς να δει το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή του» επισήμανε ο Κ. Πιερρακάκης.