Β.Τσιάμης: “Φύση, κτίση, λευκό, άμπελος : τέσσερις όψεις της Σαντορίνης”

Tα στοιχεία που συνθέτουν την Σαντορίνη αποτύπωσε μοναδικά στον φωτογραφικό του φακό ο διακεκριμένος φωτογράφος αρχαιολογικής και μουσειακής φωτογραφίας, Βαγγέλης Τσιάμης και τα εκθέτει από τις 28 Απριλίου έως την 1 Μαϊου στο Οινοποιείο Santo Wines.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 10πμ έως τις 19:00μμ στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 1ου διεθνούς συνεδρίου «The Luxury Side of Greece” που πραγματοποιείται στην Σαντορίνη.

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Τσιάμης αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό εκείνα τα στοιχεία του νησιού που το κάνουν ξεχωριστό.

 

Photo:Βαγγέλης Τσιάμης

 

Η αγάπη του για το νησί και η ιδιαιτερότητα του τόπου μέσα από τις τέσσερις ενότητες της έκθεσης, “Φύση, κτίση, λευκό, άμπελος,   δίνουν στον επισκέπτη την εικόνα της Σαντορίνης που όλοι έχουμε καθημερινά μπροστά μας και όμως δεν την προσέχουμε.

 

Photo:Βαγγέλης Τσιάμης

 

Η ξεχωριστή φύση του νησιού που φωλιάζει στα μαύρα βράχια της καλντέρας , το λευκό των σπιτιών και του εδάφους της, οι ιδιαίτεροι αμπελώνες του το μοναδικό σκηνικό των σπιτιών και η αρχιτεκτονική τους με το μοναδικό φως της Σαντορίνης αποτυπώθηκαν μοναδικά.

 

Photo:Βαγγέλης Τσιάμης

 

« Η πλαστικότητα των κτιρίων το άσπρο όπως το χρησιμοποιούσαν οι παλιοί με μαγεύει δηλώνει στο Santorini Magazine o καλλιτέχνης Βαγγέλης Τσιάμης. «Μέσα από το άσπρο είναι σαν να βγαίνει ένα αρχαίο άγαλμα που είναι λευκό δεν έχει χρώμα και όμως, βγάζει αίσθηση, συναίσθημα , κατάθεση, αγάπη» , «….όταν έρχεσαι με το πλοίο και αντικρίζεις αυτό το μαύρο θαύμα για μένα και ξαφνικά βλέπεις, μέσα από μικρές σχισμές να ξεπετάγεται η φύση, η ζωή, βλέπεις να τα λουλούδια τα χρώματα μέσα από το μαύρο… Αντικρίζεις τα χώματα της φύσης και των βράχων μέσα σ αυτό …αυτό είναι μαγεία»

Την έκθεση μέχρι στιγμής την έχει επισκεφθεί πολύς κόσμος δηλώνει ο Βαγγέλης Τσιάμης , ανταλλάσσουμε απόψεις για τις φωτογραφίες. «Χαίρομαι να μοιράζομαι με νέους ανθρώπους την εμπειρία μου και την ματιά μου.

 

 

Ποιος είναι Βαγγέλης  Τσιάμης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία (Focus School of Photografy)με εξειδίκευση στην αρχαιολογική και μουσειακή φωτογραφία.Αποτύπωσε με τον φακό του επί μια δεκαπενταετία τα ευρήματα των ανασκαφών κατά την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και στη συνέχεια τα εκθέματα στις προθήκες του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι φωτογραφίες του  έχουν συμπεριληφθεί στις Εκδόσεις – Οδηγούς του Μουσείου της Ακρόπολης στην έκδοση Writing Homer  της Βασιλικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Δανίας στον τόπο Οδυσσέας Ελύτης , Ο Ναυτίλος του Αιώνα, εκδόσεις ΄Ικαρος και στην έκδοση του Μουσείου Μπενάκη ΕΠΑΙΝΟΣ Luigi Beschi, 2011.

H φωτογράφιση εκκλησιαστικών κειμηλίων και αγιογραφιών αποτελεί τον τομέα εξειδίκευσης του.( Βυζαντινές Εικόνες της Βέροιας. Θανάση Παπαζώτου εκδ. Ακρίτας). Σε συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού Μαγνητων Κιβωτός φωτογραφίζει πτυχές της λαογραφικής παράδοσης μας,