Τριήμερο δράσεων στη Σαντορίνη αφιερωμένο στο Περιβάλλον και τους Ωκεανούς

H παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου καθώς και η ημέρα των Ωκεανών στις 8 Ιουνίου στάθηκαν η αφορμή για την περιβαλλοντική οργάνωση Dive in Action να οργανώσει τρεις εκδηλώσεις αφιερωμένες στο μήνυμα των ημερών.

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση διοργανώνει τις συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Δήμο Θήρας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τον περιορισμό της «πλαστικής» ρύπανσης.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 10:00 πμ θα πραγματοποιηθεί παράκτιος καθαρισμός στην παραλία του Κουλούμπου στην Οία.

Η επιλογή της παραλίας του Κουλούμπου,  για τον παράκτιο καθαρισμό γίνεται λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι βόρειες ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος Σαντορίνης – Θηρασιάς,  ιδιαίτερα από τους χειμερινούς βόρειους ανέμους που συγκεντρώνουν πλαστικά μιας χρήσης και άλλα ρυπογόνα αντικείμενα στη μεγαλύτερη έκταση της ακτογραμμής.

 

Την Κυριακή 6 Ιουνίου στις 11:30 θα γίνει υποβρύχιος καθαρισμός στο Ηφαίστειο στον όρμο Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη. Ο υποβρύχιος καθαρισμός στον όρμο Ταξιάρχη της Νέας Καμένης πραγματοποιείται στα πλαίσια της βιωσιμότητας των δράσεων της Dive In Action στη Σαντορίνη με επιθεώρηση για τυχόν νέες απορρίψεις, καταγραφές και συντήρηση του βυθού του όρμου.

 

Τα απορρίμματα μετά την αναλυτική καταγραφή τους οδηγούνται στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Θήρας.

 

Στις δράσεις χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ, σημάνσεις επιφάνειας και στο χώρο διανομής κι εξοπλισμών ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα υγειονομικής προστασίας για την πανδημία, τήρηση απαραίτητων αποστάσεων, χρήση μάσκας και αντισηψίας.

 

Οι δράσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη 8 Ιουνίου στις 12:00 με την  ανοικτή διαδικτυακή ημερίδα για τη Θάλασσα με τίτλο “Οι θάλασσες μας και η σημασία τους”.

 

Κεντρικοί ομιλητές είναι δυο επιστήμονες σε θαλάσσια ζητήματα και γνώση της Καλντέρας της Σαντορίνης, την Αναπλ. Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών  Παρασκευή Νομικού και τον Εκπαιδευτή Επιστημονικής και Τεχνικής Κατάδυσης κ. Νικόλαο Καρατζά.

Οι ομιλητές στις εισηγήσεις τους θα αναπτύξουν τα εξής θέματα:

 

  • Εύη Νομικού: “Η Καλντέρα στο επιστημονικό μικροσκόπιο”

 

  • Νικόλαος Καρατζάς: “Καταδυτικό Λεύκωμα”. Τι συναντά ο δύτης στις Ελληνικές Θάλασσες.

 

Η έναρξη της ημερίδας θα γίνει με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα.

 

Η ημερίδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς οι ομιλητές έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για τα συγκεκριμένα θέματα που θα αναπτύξουν στις εισηγήσεις τους.

Συγκεκριμένα η Παρασκευή Νομικού είναι πτυχιούχος Γεωλογίας με διδακτορικό από το ΕΚΠΑ. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (από το 1999).

Έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας τόσο με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης όσο και της Αμερικής συμμετέχοντας σε πάνω από 80 επιστημονικούς πλόες με Γεωφυσικό/Γεωλογικό ενδιαφέρον με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και ξένα ωκεανογραφικά σκάφη (R/V ISKATEL, R/V Marion Dufresne, E/V Nautilus, R/V Pourqoui Pa, R/V METEOR, R/V Marcus LANGSETH, R/V POSEIDON, R/V CELTIC EXPLORER, R/V FALKOR) στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση ωκεανογραφικών αποστολών κυρίως σε θέματα υποθαλάσσιας χαρτογράφησης και τεκτονικής, με κύριο ενδιαφέρον τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τα ενεργά ρήγματα.

Τα επιστημονικά πεδία ενδιαφέροντος της περιλαμβάνουν θέματα υποθαλάσσιας μορφολογίας, τεκτονικής, εξέλιξη υποθαλάσσιων ηφαιστείων, κατολισθήσεων και σεισμικής στρωματογραφίας.

Έχει γεννηθεί στη Σαντορίνη και τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με την μελέτη του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, κυρίως με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (7 Κμ ΒΑ της Σαντορίνης). Έχει συγγράψει 340 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά (125 peer review Journals & Conf. Proc.) με h-index:21 (Δεκέμβριος 2020) και h-index:26 (Google Scholar, Δεκέμβριος 2020).

 

Ο Νίκος Καρατζάς είναι εκπαιδευτής επιστημονικής και τεχνικής κατάδυσης.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές καταδυτικές αποστολές όπως HMHS Britannic 2016 – 100 Year Anniversary, στο Milos Dive Project και KEA Dive Expedition. Το 2012, με μια ομάδα συνεργατών και με τη συνεργασία καταδυτικών ομάδων, ξεκίνησε την έρευνα για τον εντοπισμό και καταγραφή αεροπορικών ναυαγίων στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. (Aviation Archaeology in Greece)

 

Σε επίπεδο επιστημονικών και ερευνητικών καταδύσεων έχει λάβει μέρος ως υπεύθυνος καταδύσεων, δύτης και τεχνικός εξοπλισμού σε αποστολές του Ινστιτούτου “ΚΟΡΣΕΑΙ”- Φούρνοι Ικαρίας, του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, στην Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου, καθώς και σε Επιστημονικά / Πανεπιστημιακά Καταδυτικά Προγράμματα. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα «Μεθοδολογία και τεχνικές επιστημονικής κατάδυσης».