Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις στην εστίαση θα βάλουν λουκέτο μετά το lockdown

«Τα μέτρα στήριξης είναι υποδεέστερα και από αυτά του Απριλίου» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς στη συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με τον πρόεδρο του Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε κατά την διάρκεια της συνάντησης ότι ο κλάδος έχει υποστεί το βάσανο του πρώτου κύκλου, δυόμισι μηνών, με τεράστιες επιπτώσεις. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία επισήμανε πως σύμφωνα και με τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ,  η μείωση του κύκλου εργασιών είναι 57%, ενώ υπάρχουν τμήματα του κλάδου που έχουν μείωση που μπορεί να ξεπερνάει και το 90%. Τονίζοντας ότι από σήμερα πάνω από το 60% του κλάδου μπαίνει σε lockdown, δηλαδή πάνω από 40.000 επιχειρήσεις.

«Είναι σε μια συγκυρία τραγική πλέον ο κλάδος», τόνισε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος των λουκέτων πλέον για μας είναι ορατός το επόμενο διάστημα». Εκφράζοντας την ανησυχία του ανέφερε ότι «ο κίνδυνος τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανοίξουν ή θα κλείσουν μετά το lockdown είναι ορατός πλέον και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μέτρα υποδεέστερα ακόμα και των μέτρων που είχαμε τον Μάρτιο – Απρίλιο».

Αναφορικά με την ανεργία ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι τα ενδεχόμενα λουκέτα στον κλάδο θα σημάνουν 100.000 – 120.000 ανέργους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στις 30 Οκτωβρίου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό καθώς ήδη υπήρχαν συζητήσεις για το επερχόμενο lockdown στη χώρα λόγω της πανδημίας. Στην επιστολή επισημάνθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα τείνουν να αναφέρονται διαρκώς και αποκλειστικά  στον Κλάδο της Εστίασης & Αναψυχής.

Τον Κλάδο που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη (330.000 εργαζόμενοι συν 100.000 συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας) με μεγάλο πολλαπλασιαστή ξεκινώντας από τον πρωτογενή και φθάνοντας στον τριτογενή τομέα της Οικονομίας, με ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι και τη στήριξη του πολιτισμού.

Ο μεγάλος ασθενής των επιπτώσεων στην Οικονομία είναι ο Κλάδος της Εστίασης & Αναψυχής που χρειάζεται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα κρίνουν τη διάσωσή του και τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ζητάμε να υπάρξουν επείγοντα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, με σκοπό τη διάσωσή τους. 

 

. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 5.000 ευρώ.

 

. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) για το επόμενο 6μηνο.

 

. Μείωση για το 6μηνο Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 κατά 40% του ενοικίου.

 

. Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στις 30/4/21.

 

. Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη (τέλος κατάληψης πεζοδρομίου, πλατειών και Δημοτικού Τέλους 0,5% & 5%) για το επόμενο 6μηνο.

 

Ο πρόεδρος του Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπραςστη συνάντηση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «Είναι αυτονόητο – μπορεί να το καταλάβει ο καθένας – ότι όταν σε μια επιχείρηση επί δυόμιση μήνες στερείς καθολικά τη δυνατότητα λειτουργίας, επαναλειτουργούν με πολύ μεγάλα προβλήματα και με πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και μετά ξανακλείνουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αδιέξοδο».

Τονίζοντας ότι «τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση, ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης – εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας – ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς από τον Μάρτιο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο». «Σε όσες έχουν κλείσει καθολικά να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.