Τουρισμός Υγείας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει πληθώρα ιαματικών πηγών και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επισήμως. Μέχρι στιγμής οι φυσικοί πόροι που έχουν αναγνωριστεί ως ιαματικοί είναι εβδομήντα πέντε  .

Τα τρέχοντα ζητήματα του Ελληνικού Ιαματικού Τουρισμού ήταν το αντικείμενο εργασίας  στη συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού Χ.Θεοχάρη του πρόεδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και του Δημάρχου Κύθνου κ. Σταμάτης Γαρδέρη και του Γ.Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Μάρκος Δανάς.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης του Υπουργείου Τουρισμού για τα προβλήματα του κλάδου των ιαματικών πηγών.

Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν η σημερινή κατάσταση στην εποχή του κορωνοϊού και οι δράσεις που απαιτούνται να γίνουν στη συνέχεια. Δόθηκε βάρος στη χορήγηση των ειδικών σημάτων λειτουργίας και στη χρηματοδότηση των υποδομών εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως «ήρθε η ώρα ο Τουρισμός Υγείας της χώρας μας να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ενώ ο κ. Γαρδέρης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΔΙΠΕ θα σταθεί αρωγός στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας μας».

Την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου  και την ενίσχυση της Ιαματικού Τουρισμού στη χώρα μας, υπογράμμισε και  ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες διεθνώς καταξιωμένοι, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική. Συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (δια του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Γ. Πατούλης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής στην ομιλία του εστίασε στη σημασία αναβίωσης του πνεύματος του Ιπποκράτη του πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος, όπως ανέφερε, καθιέρωσε τον θερμαλισμό και τις ιαματικές θεραπείες.

«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στο εθνικό στοίχημα για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, ο καθένας από το δικό του θεσμικό ρόλο» τόνισε και πρόσθεσε πως η καθιέρωση της Ελλάδας ως Ιαματικού Προορισμού στον Παγκόσμιο χάρτη παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.  Υπογράμμισε  ότι η πανδημία μετατόπισε μερικώς τις προτεραιότητες και σήμανε παύση δραστηριοτήτων και σχεδίων στα υδροθεραπευτήρια του κόσμου κατά τους μήνες που πέρασαν. Ωστόσο, ανέφερε, ο θερμαλισμός παραμένει στο επίκεντρο, όχι μόνον των σχεδίων για ανάταξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την ίδια την δυνατότητα των θεραπειών του θερμαλισμού να συνδράμουν στη μάχη του ανθρώπινου οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού για ασθένειες όπως ο covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε και στην πρόσφατη έκκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών πηγών προς τον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού, να συνεργαστούν περισσότερο από ποτέ για να αναγνωριστούν οι θεραπείες της λουτροθεραπείας ως μια πραγματική και πολύτιμη ειδικότητα της διεθνούς ιατρικής, που θα συμβάλλει στην ανθρώπινη ανοσία, όσο ξεπερνάμε την κρίση.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης σημείωσε πως επιβάλλεται να αναδειχθούν οι ελληνικές ιαματικές πηγές, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Ιστορικών Λουτροπόλεων, «η Ελλάδα κατέχει διεθνή ηγετικό ρόλο στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τονίζοντας ότι αυτό παραμένει ενεργή πρόκληση για όλους μας, για κάθε συμμετέχοντα στο συνέδριο αυτό, σε τούτες τις ώρες που δοκιμάζεται η Ανθρώπινη Υγεία στον πλανήτη».

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού»

Αναφερόμενος στη μετά πανδημίας εποχή, επισήμανε  πως τα διεθνή δίκτυα αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους και ζητούν την συνδρομή των επιστημόνων για να στρώσουν το χαλί της ανάπτυξης του θερμαλισμού και της Βιομηχανίας Ευεξίας γενικότερα, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 315 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη 4ετία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση που συμπεριέλαβε στην αξιολόγηση την πανδημική κρίση.

Σε αυτό το σημείο και επικαλούμενος την υποτονική συμμετοχή της Ελλάδας στις παγκόσμιες συνόδους της Ευεξίας που πραγμοποιήθηκαν φέτος για τις ιαματικές πηγές, υπογράμμισε πως η χώρα μας θα πρέπει να διαμορφώσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να μη χάσει το τρένο στην προσπάθεια καθιέρωσης της ως προορισμού ευεξίας.