Το non paper που έστειλε ο ΠΦΣ προς το υπ. Υγείας για τη διάθεση των self tests

Αποκλειστικές πληροφορίες του f.daily,  για το τι ζητά o Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , τι φοβάται και τι πρέπει να γίνει .

Μια σειρά από καίρια ζητήματα που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή της διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία προς τους πολίτες, έθεσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς προς το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το non paper,που έχει στη διάθεσή του το f.daily, απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της όλης διαδικασίας με προτεραιότητα τόσο την υγεία των φαρμακοποιών και των εργαζομένων όσο και των ίδιων των πολιτών που θα συρρέουν στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν τα ανάλογα τεστ για χρήση αποκλειστικά απ τους ίδιους και κατ’ οίκον.

Τα οργανωτικού και διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα

 

 •  Ο τρόπος που θα γίνεται η τροφοδοσία των περίπου 35 εκατ. self-tests το μήνα.

 

 •  Η επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με φορολογικές διαδικασίες παραλαβής, διακίνησης και επιστροφής των tests (τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ.).

 

 • Η κατανομή και διάθεση των tests ανάλογα με τη δυναμική κάθε φαρμακείου.

 

 • Η ανάγκη δημιουργίας μιας εύχρηστης πλατφόρμας που θα πιστοποιεί πόσα tests έχουν παραληφθεί από κάθε ΑΜΚΑ και πότε.

 

 • Η διασφάλιση της ποιότητας των tests με διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου των ειδών και των παρτίδων.

 

 •  Η διασφάλιση ότι ο φαρμακοποιός ουδεμία ευθύνη έχει για τη χρήση του self-test από τον πολίτη.

 

Επιδημιολογικού χαρακτήρα θέματα

 

 • Η διάθεση των περίπου 35 εκατ. self-tests σε ένα μήνα θα αυξήσει την επισκεψιμότητα κάθε φαρμακείου στο 5πλάσιο και φυσικά τον κίνδυνο διασποράς λόγω της αναμονής.

 

 •  Το γεγονός ότι ο λειτουργικός χώρος του φαρμακείου είναι μεσοσταθμικά 40 τ.μ. και το φαρμακείο λειτουργεί με ένα φαρμακοποιό και κατά μέσο όρο έναν υπάλληλο, σε συνδυασμό μάλιστα με τις διατάξεις περί ορισμένου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος του φαρμακείου.

 

 •  Η παροχή αυτού του τεστ δεν είναι μια απλή κίνηση χορήγησης, αλλά συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο και την καταχώρηση στην πλατφόρμα, τα ερωτήματα και τις απαντήσεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνει, τα τηλεφωνήματα και τις απορίες που θα επιλύονται, όταν θα πραγματοποιηθεί στην οικία.

 

 •  Την παράλληλη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την εσωτερική λειτουργία του φαρμακείου.

 

 • Τη διαχείριση των ραντεβού εμβολιασμού για την covid-19, τις ακυρώσεις, τις αλλαγές τις ερωτήσεις του κοινού.

 

 

Γιατί θα πρέπει τα 4 τεστ να χορηγούνται άπαξ ανά ΑΜΚΑ

 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τις ουρές του κόσμου που θα δημιουργηθούν έξω από τα φαρμακεία και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στη διασπορά του ιού.

Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του ΠΦΣ προτείνει τα 4 τεστ που δικαιούνται οι πολίτες κάθε μήνα, να τους χορηγούνται ανά ΑΜΚΑ άπαξ.

Επιπλέον, ο ΠΦΣ ενημερώνει την ηγεσία του υπ. Υγείας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη:

 • η αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού των υπαλλήλων των φαρμακείων έναντι της covid-19

 

 • οι διαδικασίες ασφαλούς απόρριψης των tests που χρησιμοποιήθηκαν

 

 • οι διαδικασίες δήλωσης των θετικών κρουσμάτων για την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΠΦΣ ξεκαθαρίζει πως τα τεστ αυτοδιάγνωσης για τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιούνται εντός των φαρμακείων αλλά μόνο θα χορηγούνται, ενώ ήδη έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των 5 εταιρειών, οι οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό των συναρμόδιων υπουργείων για την προμήθεια 10 εκατ. tests και περνούν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού.

 

Πηγή: fdaily