Το 2025 θα ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Σε “Γεφύρι της Άρτας” μετατρέπεται  το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας που θα παραμείνει κλειστό και το 2024

Για μια ακόμη χρονιά θα παραμείνει κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Santorini Magazine.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας εκτέθηκε για πρώτη φορά  ,  η “Κόρη της Θήρας” το Σεπτέμβριο του  2022 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Α. Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Η “Κόρη της Θήρας” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας- Σεπτέμβριος 2022 / @santorinimagazine

Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.

Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη.

Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

 

Στη συνέχεια το Μουσείο έκλεισε τέλος Οκτωβρίου του 2022 προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ανακαίνισης και επανέκθεσης της Κόρης  στον τελικό της χώρο. Η ” Κόρη της Θήρας” ωστόσο μεταφέρθηκε, από την Σαντορίνη στην Ρώμη το καλοκαίρι του 2023 προκειμένου να εκτεθεί για τρεις μήνες στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπουργείων Πολιτισμού.

Η μεταφορά της ” Κόρης της Θήρας” προκάλεσε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας καθώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την μεταφορά της, με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή  να δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα καθώς δεν είναι αρμοδιότητα της με το  Μουσείο να παραμένει κλειστό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας προσδιοριζόταν χρονικά τέλη Αυγούστου με αρχές  Σεπτεμβρίου το 2023 που θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες με την επανέκθεση της Κόρης της Θήρας και της έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων που φιλοξενούνται στο  Μουσείο.

Ωστόσο οι νέες επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Santorini Magazine αναφέρουν ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας θα παραμείνει κλειστό και το 2024  και θα ανοίξει το 2025 χωρίς αυτό να έχει ακόμη προσδιορισθεί ακριβώς χρονικά. Τα περιβόητα κουφώματα που έφεραν την μεγάλη καθυστέρηση τοποθετήθηκαν και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαμόρφωση της έκθεσης με τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα φιλοξενούνται στο Μουσείο και τη μόνιμη έκθεση του μοναδικού αγάλματος της Κόρης της Θήρας.

Μια ακόμη χρονιά το 2024 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας θα παραμείνει κλειστό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.