Τι ισχύει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των νέων μέτρων μετά την ανακοίνωση του καθολικού lockdown που θα ισχύει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί προβλέπεται:

 

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς εξωτερικούς χώρους και ΜΜΜ

 

 • Τα νηπιαγωγεία δημοτικά και ειδικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

 

 • Τα γυμνάσια , τα λύκεια και τα Πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

 

 • Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

 

 • Μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για μετάβαση από και προς την εργασία και από και προς το σχολείο για γονείς και συνοδούς .

 

 • Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

 

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων (δίνεται παράταση δύο ημερών για τη λειτουργία των κομμωτηρίων εφόσον το επιθυμούν και να κλείσουν την Δευτέρα), και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, τα κέντρα διασκέδασης,  κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι,  θεατρικές παραστάσεις και  λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και οι εκθέσεις.

 

 • Αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων και συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

 

 • Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01).

 

 • Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρυκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους ίδιους καταστηματάρχες.

 

 • Εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

 

Eξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market, περίπτερα και τα pet shop.

Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ θα λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο.

Σε αναστολή λειτουργίας παραμένει η εστίαση και επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και takeaway με τον Ν. Χαρδαλιά να τονίζει ότι το takeaway και μόνο δεν αποτελεί σοβαρό λόγο να βγει κανείς.

 

 • Για τους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

 

 • Παραμένει  υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και για το Δημόσιο

 

 • Αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

 

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

 

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.

Είναι πάγια και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο και θα τη βρείτε στο  forma.gov.gr

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις για το διάστημα 05:00-21:00 με χρήση SMS στο 13033 ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους.

Ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 • 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 • 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 • 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους  αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Για τη μετάβαση των παιδιών, πρέπει να υπάρχει σχετική βεβαίωση από το διευθυντή του σχολείου και να τη φέρουν μαζί τους.

Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών

Για τα ταξίδια

Χρειάζεται αυστηρά αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί έως και 48 ώρες πριν, για τα αεροπορικά ταξίδια προς την Ελλάδα ενώ για τα χερσαία σύνορα έως και 72 ωρών πριν. Ενώ η συμπλήρωση της φόρμας PLF είναι απαραίτητη για όσους ταξιδεύουν από και προς το εξωτερικό.

Αναστέλλονται οι μετακινήσεις προς το εξωτερικό, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.