Τέλος στο δωρεάν ΕΣΥ – Νοσοκομειακοί γιατροί με ιδιωτικά ιατρεία και ιδιώτες γιατροί στο δημόσιο

Το υπουργείο Υγείας με τις αλλαγές που προωθεί στο ΕΣΥ βάζει τέλος στις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με συνέπεια οι ασθενείς να είναι για μια ακόμη φορά οι μεγάλοι ”χαμένοι” αφού θα υποχρεωθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για επεμβάσεις και ιατρικές υπηρεσίες.

Τα απογευματινά χειρουργεία, που θα κοστίζουν από 300 έως 2.000 ευρώ για τους ασθενείς, το ελευθέρας στους νοσοκομειακούς γιατροί να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία αλλά και στους ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απελευθέρωση του δημοσίου συστήματος υγείας, καθώς πλέον θα είναι σε πλήρη σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της ανταλλαγής του ιατρικού προσωπικού.

Ανοίγει το ΕΣΥ παντού

Με τις αλλαγές, που προωθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας αλλάζει πλήρως χαρακτήρα το ΕΣΥ αφού οι γιατροί του δημοσίου θα μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές μετά το ωράριο τους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς καθώς υποστηρίζουν πώς το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων καθώς αφενός δεν θα γίνονται προσλήψεις μόνιμων γιατρών με την είσοδο των ιδιωτών, αφετέρου το ιατρικό προσωπικό πιθανόν είναι να δίνει προτεραιότητα στο ιδιωτικό του έργο παρά στο ΕΣΥ, όπου η αμοιβές είναι ελάχιστες.

Ωστόσο θα οριστούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υποβαθμιστούν τα πρωινά δωρεάν ιατρεία αλλά και οι υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρόλα αυτά, η πλήρης απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος δεν θα επηρεάσει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς η μονιμότητα αναμένεται να διατηρηθεί.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κατάργηση των περιορισμών για παράλληλο ιδιωτικό έργο θα προσελκύσει νέους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα, καθώς οι ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού

Απογευματινά χειρουργεία: Έξι κατηγορίες

Να υπενθυμιστεί εδώ πώς οι επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία θα διαχωριστούν σε έξι κατηγορίες και το κόστος για τους ασθενείς θα ξεκινά από 300 ευρώ για τις απλές επεμβάσεις και θα φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα χειρουργεία ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουν και μέσω pos.

Αναλυτικότερα:

Πολύ μικρή: 300 ευρώ
Μικρή: 500 ευρώ

Μεσαία: 900 ευρώ
Μεγάλη: 1.200 ευρώ

Βαρεία: 1.600 ευρώ
Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

 

Πηγή : healthreport.gr