Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία – Αγωνία για πιθανή παράταση

Άγνωστο αν θα δοθεί και φέτος παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Αναλυτικά η διαδικασία και τα πρόστιμα των εκπρόθεσμων πληρωμών.

 

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023, με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το αν θα δοθεί παράταση για μία ακόμη χρονιά.

Μέχρι στιγμής καμία επίσημη πληροφορία δεν επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής (17/12) στον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε απρόθυμος να εφαρμοστεί δίμηνη παράταση, όπως είχε δοθεί τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πέρυσι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

 

  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

 

  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

 

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

 

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

 

  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

 

  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

 

Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα:

 

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.

 

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1.11.2010 ή αργότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: news247.gr