Τα προβλήματα των ΜμΕ και οι προτάσεις της ΕΣΕΕ στο τραπέζι της συνάντησης με την Υπουργό Εργασίας

Συνάντηση ενημέρωσης της Υπουργού Εργασίας με την ΕΣΕΕ και οι προτάσεις που κατέθεσαν για τις  ΜμΕ

Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα για τα εκκρεμή ζητήματα, εργασιακά/θεσμικά και ασφαλιστικά που αφορούν τον κόσμο του εμπορίου , πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας της Υπουργού με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων κα Άννα Στρατινάκη και, από πλευράς ΕΣΕΕ,με επικεφαλής τον Πρόεδρο  Γιώργο Καρανίκα,  ο κ. Θοδωρής Καπράλος, Β’ Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας και ο κ. Αντώνης Μέγγουλης, Νομικός Σύμβουλος.

Οι εκπρόσωποι του Εμπορίου και των ΜμΕ παρέδωσαν στην Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων επισημαίνοντας την ανάγκη για :

 

  • Ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο, με προβλέψεις ώστε η υποχρεωτική εφαρμογή της από 01/01/2024 να επιφέρει το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων.

 

  • Επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

  • Κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας των 10 ευρώ στην ΔΥΠΑ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, καθώς το μέτρο έχει καταστεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

 

  • Θεσμοθέτηση μίας νέας και προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αγοράς ρύθμισης στις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματικών προς το Δημόσιο, λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής των οφειλετών τόσο στη δυνατότητα επανένταξης/αναβίωσης απολεσθεισών ασφαλιστικών ρυθμίσεων (72 & 120 δόσεις), όσο και στη ρύθμιση έως 72 δόσεις των χρεών της Ενεργειακής κρίσης.

 

  • Επικαιροποίηση και διεύρυνση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στους ιδιοκτήτες και εργαζομένων ΜμΕ, με ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ένας συνεχής και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του Υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους Εμπορίου, προσβλέποντας αμφότερες σε μία ειλικρινή συνεργασία προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.