Τα δικά μας «Τέμπη» – Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων με αφορμή τον θάνατο συναδέλφων τους εξαιτίας  εργατικών ατυχημάτων  που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας. Στην ανακοίνωση εκτός των άλλων  επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο πριν το άνοιγμα του τουρισμού έχουμε πληθώρα εργατικών ατυχημάτων από τα εξαντλητικά ωράρια και τα στενά χρονοδιαγράμματα.  Επίσης το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την υλοποίηση της τοπικής σύμβασης εργασίας την τήρηση του ωραρίου αλλά και την λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Συνδικάτου:

 

Άλλοι δύο συνάδελφοι μας θυσία στο βωμό του κέρδους, τις τελευταίες μέρες.

Ο πρώτος, ένα εργοδοτικό έγκλημα της εταιρείας EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), που προκειμένου να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις εκκλήσεις του συναδέλφου που δούλευε συνεχόμενα 12ωρα. Προειδοποιούσε ότι κανείς δεν αντέχει τέτοιους εξοντωτικούς ρυθμούς. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραψε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο, να μη δουλεύουν συνεχώς υπερωρίες, επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Ο δεύτερος, αλλοδαπός ναυτικός από τις Φιλιππίνες, μέλος του πληρώματος (καθαριστής μηχανής) φορτηγού πλοίου, σημαίας Cayman Islands, ελλιμενισμένο σε εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης στη Σύρο, τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, ο οποίος κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε κατέληξε.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία.

Κάθε μέρα τα σωματεία προειδοποιούν ότι τόσο η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας, όσο και η εντατικοποίηση σακατεύουν τους εργάτες και προκαλούν τραγικά εγκλήματα που οδηγούν στο θάνατο.

Κάθε μέρα τα σωματεία δίνουν αγώνα για την εφαρμογή του 8ωρου και του 5θημέρου, κόντρα στους άθλιους νόμους που τους θέλουν αναλώσιμους, καύσιμο στη μηχανή κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Κάθε χρόνο στο νησί μας έχουμε πληθώρα εργατικών ατυχημάτων ειδικά τις παραμονές του ανοίγματος του τουρισμού, όπου όλοι τρέχουν να προλάβουν και τα οικοδομικά συνεργεία δέχονται πιέσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μεταφράζονται σε εξαντλητικά ωράρια. Πολλά από αυτά πολύ σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα, όπως η περίπτωση του νεκρού συναδέλφου μας, ανασφάλιστου εργάτη, πριν από δυο μήνες τον οποίο η κατασκευαστική εταιρία τον παρουσίασε λίγο πολύ ως περαστικό από το εργοτάξιο!

 

Μιλάμε, λοιπόν, για άλλο ένα νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα διαρκείας στους χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα. Μετράμε ένα νεκρό κάθε τρεις μέρες, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στα ξενοδοχεία, στα εργοτάξια, στους δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, αφού συμβαίνουν πέραν του 8ωρου, της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας και της έλλειψης των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους στον τουρισμό, να συσπειρωθούν στο σωματείο, να παλέψουμε πιο αποφασιστικά για την προστασία της ζωής μας.

 

Να απαιτήσουμε την υλοποίηση της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την τήρηση των ωραρίων, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας.

 

Να συντονίσουμε τη δράση μας βάζοντας τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας και της αντεργατικής πολιτικής που εγκληματεί σε βάρος μας.

 

Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο έγκλημα.

 

Να παρθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν οι εργάτες σπίτια τους αρτιμελείς και στην ώρα τους.