Σύρος: «Red Carpet Night» στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης

H «Hermoupolis Heritage» σας προσκαλεί σε μια ακόμα εκδήλωση της, στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης.

«Red Carpet Night»
3 Φεβρουαρίου 2024 | 22.00

 

Dress Code: Επίσημο ένδυμα

Βραβεία καλύτερης ένδυσης!

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (με ποτό)

Τηλ. κρατήσεων: 6932200155

Η Hermoupolis Heritage ΑΜΚΕ έχει αντικείμενο τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, υλικής και άυλης, αλλά και τη σύνδεσή της με το δημιουργικό παρόν της Σύρου, με βλέμμα στον πολιτιστικό τουρισμό και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδρύθηκε επισήμως στην Ερμούπολη της Σύρου το 2021 από τον συλλέκτη Δημήτρη Σταυρακόπουλο, έπειτα από πολύχρονες ζυμώσεις και άτυπη δραστηριότητα που επέβαλαν τη δημιουργία του θεσμού.

Για την επίτευξη των στόχων της, υπάρχει διαρκής πρόσκληση προς άτομα και φορείς να ενστερνιστούν τις αξίες της και να συμπορευτούν στο όραμά της. Οι ομάδες της εργάζονται σε ένα δημιουργικό διαρκές work-in-progress.

Έναυσμα για τη δημιουργία της Hermoupolis Heritage είναι ο πολιτισμός της Σύρου, κάτι που ταυτίζεται με το γεωγραφικό πεδίο δράσης: Το εμπόριο, η βιομηχανία και η ναυτιλία -πρωτόγνωρα για την Ελλάδα- άκμασαν τον 19ο–αρχές 20ουαιώνα, διαμόρφωσαν την ταυτότητά της Σύρου και την καθόρισαν ως τον τόπο που σηματοδότησετην αναγέννηση/επανεκκίνηση της νεότερης Ελλάδας.

Έγινε ο μοναδικός τόπος που ήταν και παραμένει ταυτόχρονα νησιωτικός και αστικός. Αυτή η εξέλιξη του πλούτου έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Ερμούποληςκαι την επαναπροσδιόρισε σε κέντρο πολιτισμικής ώσμωσης. Ένα πάντρεμα αντιθέσεων διαμορφώθηκε, σε πέντε διακριτούς άξονες:

 

  • αρχιτεκτονικός (νεοκλασικά, βιομηχανικά, μεσαιωνικά, παραδοσιακά κτίρια),

 

  • πολιτισμικός (όπερα, ρεμπέτικο τραγούδι/ παραδοσιακή φορεσιά, δυτικότροπη μόδα),

 

  • κοινωνικός-ταξικός (μεγαλοαστοί, εργάτες) θρησκευτικός (ορθόδοξοι και καθολικοί)

 

  • ιστορικός (Πρωτοκυκλαδικός-Σύρος Κέρος, Μεσαιωνικός δυτικός-Άνω Σύρος, Νεοκλασικός πολιτισμός-Ερμούπολη)