Στην ΕΤΑΔ μεταφέρεται δια νόμου η διαχείριση παραλιών. Άμεση αντίδραση από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Αναβρασμός στους Δήμους της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

 

Μείζον θέμα με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες έχει προκαλέσει στον Δήμο Ρόδου και στους λοιπούς δήμους-μέλη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, διάταξη στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», με το οποίο μεταφέρεται η ευθύνη διαχείρισης όλων των τουριστικών κτημάτων και ακινήτων από τους ΟΤΑ στην ΕΤΑΔ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η dimokratiki.gr.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ., αναφέρεται ότι με την ρύθμιση προβλέπεται η ανάθεση στην Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τα «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» του άρθρου 13 του ν. 2636/1998 (Α’ 198), που ανήκαν στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. και στον Ε.Ο.Τ., της διοίκησης και διαχείρισης και των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων αυτών («τουριστικών δημοσίων κτημάτων»).
Τα τμήματα αυτά είχαν περιέλθει στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών με την παρ. 1 του άρθρου 68 τον ν. 4484/2017 (Α΄ 110).

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 2636/1998, στην προϊσχύουσα μορφή του, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) είχε υπό τη διοίκηση και διαχείρισή του ακίνητα χαρακτηρισμένα, ως τουριστικά δημόσια κτήματα, τα οποία περιήλθαν εν συνεχεία στη διοίκηση και διαχείριση της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων αυτών που βρίσκονταν εντός ζωνών αιγιαλού και παραλίας.

Με τη διάταξη του άρθρου 68 παρ. 1 του ν. 4484/2017 η διοίκηση και διαχείριση των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων που είχαν χαρακτηρισθεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» είχαν περιέλθει στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της διαχείρισης σε διαφορετικούς φορείς και την, συνεπεία αυτής, υιοθέτηση αποσπασματικής τουριστικής πολιτικής κατά την αξιοποίησή τους.

Τονίζεται ότι «τα τμήματα αυτά εντός του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκονται έμπροσθεν των τουριστικών δημοσίων κτημάτων καθίστανται συχνά αναξιοποίητα λόγω της διάκρισης αυτής, ως προς το φορέα διαχείρισης, ενώ οι δικαιούχοι παραχώρησης χρήσης αιγιαλού δεν μπορούν να λάβουν απόφαση παραχώρησης, ελλείψει ομορότητας».

Επισημαίνεται ότι «η ορθολογική διαχείριση των Τουριστικών Δημοσίων Κτημάτων επιβάλλει την απόδοσή τους στην αρμοδιότητα της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., ως προς το σύνολο των εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε αυτά (εκτός συναλλαγής ή μη)».

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ρύθμιση για την απόδοση της διαχείρισης και μόνο τέτοιων εκτάσεων στην αρμοδιότητα της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., με σκοπό την αξιοποίηση μίας ειδικής κατηγορίας ακινήτων που συνιστούν τουριστικά δημόσια κτήματα και την κατ’ επέκταση εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος, όπως η προώθηση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Στην ίδια διάταξη επισημαίνεται ότι η παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας θα γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος και του ν. 2971/2001 (Α΄ 285), έτσι ώστε να μην αναιρείται η κοινοχρησία.

 

Τονίζεται εξάλλου πως η ρύθμιση δεν έρχεται σε αντίθεση ούτε με το άρθρο 196 παρ. 4 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), ούτε και με την απόφαση 2298/2020 του ΣτΕ, διότι δεν αποδίδεται στην Ε.Τ.Α.Δ. κανένα δικαίωμα κυριότητας επί των κοινόχρηστων τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας των τουριστικών δημοσίων κτημάτων, αλλά παρέχεται το νομοθετικό έρεισμα για την άσκηση του δικαιώματος διαχείρισης αυτών, εντός του πλαισίου αξιοποίησής τους.

 

 

Άμεση αντίδραση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

 

 

Την κάθετη αντίθεσή τους με το “πέρασμα” των παραλιών και των αιγιαλών στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), που έχουν χαρακτηριστεί ως “τουριστικά δημόσια κτήματα”, εκφράζει σύσσωμη η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο κατεπείγουσας συνεδρίασης που πραγματοποίησε δια περιφοράς προχθές, προκειμένου να απαντήσει στον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης.

 

Ειδικότερα, στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, πέρασε νομοθετική ρύθμιση που μεταβιβάζει “εν μία νυκτί” τις παραλίες που διαχειρίζονταν οι Δήμοι μέχρι σήμερα, στην ΕΤΑΔ, με την πλευρά των πρώτων, να ζητούν πλέον την ανάκληση του σχετικού άρθρου, με το επιχείρημα πως το κράτος με αυτή την κίνηση θίγει την αναπτυξιακή και τουριστική κατεύθυνση των νησιών. Υπενθυμίζουν δε, πως οι Δήμοι μέχρι και σήμερα διαχειρίζονταν με επάρκεια και αποτελεσματικά τις παραλίες και τους αιγιαλούς, στο πλαίσιο ικανοποίησης της απαίτησης των τοπικών κοινωνιών για τουριστική ανάπτυξη.

 

Επιπλέον, επισημαίνουν πως με αυτόν τον τρόπο, οι Δήμοι χάνουν έσοδα, ζητώντας με έγγραφό τους προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

 

Για τα παραπάνω μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και αντιδήμαρχος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Νίκος Λειβαδάρας.

 

Ζητούν άμεση ανάκληση του επίμαχου άρθρου

 

Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκης τοποθετήθηκε για το θέμα, επισημαίνοντας αρχικά τα εξής: “Με το άρθρο 71 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στις 23/03/2023 μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. του Υπερταμείου, όλα τα τουριστικά ακίνητα και κτήματα, καθώς και ο αιγιαλός και παραλία αυτών, ερήμην των Δήμων που μέχρι τώρα είχαν τη διαχείριση τους. Πρόκειται για καθαρούς αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή για κοινόχρηστους χώρους, προστατευόμενους από το Ελληνικό Σύνταγμα. Και μάλιστα γι αυτό η διαχείριση τους γίνεται πάντα με ανώτερο χρονικό ορίζοντα την τριετία, όπως και κάθε αιγιαλός και παραλία στην ελληνική επικράτεια.

 

Όπως είναι γνωστό οι ΟΤΑ και στην προκειμένη περίπτωση οι νησιωτικοί ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου, επί σειρά ετών έχουν αποδείξει ότι με απόλυτη επιτυχία και με άριστη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, διαχειρίζονται αυτές τις παραλίες, με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, την οικονομική ενίσχυση των Δήμων και του Δημοσίου και την ευημερία της κοινωνίας των νησιών μας”.

 

Κατόπιν αυτών, ο κ. Καμπουράκης προσθέτει πως η κίνηση μέσω του νομοσχεδίου αιφνιδίασε τους Δήμους και η ΠΕΔ ζητά για συγκεκριμένους λόγους την ανάκληση του σχετικού άρθρου. “Η αιφνίδια γνωστοποιηθείσα και ήδη ολοκληρωθείσα νομοθετική ρύθμιση με το άρθρο 71 του ψηφισθέντος στη συνεδρίαση της Βουλής στις 23-03-2023 πολυνομοσχεδίου περί ρύθμισης οφειλών κλπ, σύμφωνα με την οποία συνάγεται ότι ουσιαστικά αφαιρούνται σημαντικές παραλίες που τελούσαν στη διαχείριση των ΟΤΑ με απόδοση από το Υπουργείο Οικονομικών, για να υπαχθούν πλέον αποκλειστικά στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της Ε.Τ.Α.Δ., έρχεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια που στρέφεται ειδικά κατά των νησιωτικών Δήμων αλλά του τουρισμού των νησιών μας”.

 

Ως εκ τούτου, προσθέτει πως, ως κατεπείγον εισαγόμενο θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ “προτείνεται η έκδοση απόφασης που θα αποσταλεί προς τον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης και να αποκατασταθεί η προηγούμενη διαχειριστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου”.

 

N. Λειβαδάρας: Παρέμβαση σε πρωθυπουργό και υπουργούς

 

Επί του θέματος σαφής υπήρξε και ο Νίκος Λειβαδάρας. “Χθες έγινε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και μάλιστα δια περιφοράς γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 25/3 αναφέρει τα εξής: “Αφαιρούνται σημαντικές παραλίες που τελούσαν στη διαχείριση των ΟΤΑ με απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών για να υπαχθούν πλέον αποκλειστικά στη διοίκηση, διαχείριση κι εκμετάλλευση της ΕΤΑΔ””. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο δήμαρχος, “αυτό είχε ανατεθεί για διαβούλευση για μία εβδομάδα, δεν το πήρε κανένας είδηση και ψηφίστηκε στις 25/3 και δημιουργήθηκε αυτή η αναστάτωση”.

 

Οπότε, επεσήμανε πως έγινε η έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ. “Κάναμε μια έκτακτη συνεδρίαση. Στην απόφαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η διαχείριση των παραλιών γινόταν από τους ΟΤΑ με έναν πάρα πολύ καλό τρόπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυση και των Δήμων και του Δημοσίου”. Συμπερασματικά, επεσήμανε πως συνολικά οι Δήμοι, “ζητούμε την άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης”. Γνωστοποίησε δε πως έχει ενημερωθεί και το κεντρικό κράτος για την αντίδραση της ΠΕΔ. “Η συγκεκριμένη απόφασή μας εστάλη στον πρωθυπουργό, στους Υπουργούς και στους βουλευτές”.

 

Απαντήσεις από Κτηματική

 

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζεται ειδικότερα, η Σύρος, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Τα άρθρα τα επίμαχα που αφορούν κι εμάς είναι το άρθρο 71 και το άρθρο 75. Αναφορικά με το άρθρο 71 πρέπει να διευκρινίσουμε αν θίγει όλους ή όχι. Εμείς ως Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θέλουμε να διευκρινίσουμε αν θίγει εμάς. Οι παραλίες που διαχειριζόμαστε είναι των Αγκαθωπών, της Βάρης, του Γαλησσά, του Δελφινιού και του Κόμητου. Το Κίνι είναι στο Λιμενικό Ταμείο.

 

Εδώ χρειάζεται να δοθούν διευκρινίσεις γιατί αναφέρει το άρθρο 71 ότι η διοίκηση και η διαχείριση πηγαίνει στην ΕΤΑΔ, των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων που είχαν χαρακτηριστεί ως τουριστικά δημόσια κτήματα”.

 

Ως εκ τούτου, τόνισε πως απαιτούνται απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία, για να γνωρίζει ο κάθε Δήμος και κατ΄ επέκταση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αν επηρεάζονται και για ποιες παραλίες. “Αυτό θέλει διευκρίνιση. Η Υπηρεσία η δική μας ζητά διευκρινίσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Άρα, είμαστε σε αυτό το στάδιο τώρα. Να δούμε αν οι παραλίες που διαχειριζόμαστε στον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια, κατά πόσον εμπίπτουν στο συγκεκριμένο κομμάτι και αν έχουν χαρακτηριστεί τουριστικά δημόσια κτήματα”. Ο Νίκος Λειβαδάρας έκλεισε τις απαντήσεις του, επισημαίνοντας τα εξής: “Μετά από αυτήν την ψήφιση να από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κατά πόσο επηρεάζονται οι δικές μας παραλίες. Όλοι οι Δήμοι κάνουν σχετικά ερωτήματα”. Επανέλαβε μάλιστα, τέλος, πως, “Η ΠΕΔ, δηλαδή όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας έχουμε ζητήσει την ανάκληση των άρθρων”

 

Πηγή:dimokratiki – koinignomi