Σαντορίνη-Πρωτομαγιά: Η στέγαση των εργαζομένων και η εφαρμογή της τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων που καθημερινά καταστρατηγούνται πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του εορτασμού της  Πρωτομαγιάς στην πλατεία Φηρών οι εργαζόμενοι του νησιού.
Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Θήρας, εκπαιδευτικοί , εργαζόμενοι στον Δήμο Θήρας, η τοπική οργάνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΘ και εργαζόμενοι όλων των κλάδων.

Κοινή διαπίστωση όλων των εργαζομένων στις τοποθετήσεις τους πως τα αιτήματα των εργατών από το Σικάγο το 1886 έως και σήμερα παραμένουν επίκαιρα.
Η συμμετοχή στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς δεν είναι εφικτή για τους περισσότερους εργαζόμενους καθώς τα ωράρια εργασίας στο νησί δεν το επιτρέπουν. Το 8ωρο αποτελεί εξαίρεση και κανόνα το 12ωρο.

Η έλλειψη στέγης στο νησί αποτελεί έναν από τους λόγους που δεν έρχονται οι εργαζόμενοι τονίζει στο Santorini Magazine o Δημήτρης Καμζέλας αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Θήρας. Φέτος φαίνεται πως το νησί θα λειτουργήσει με αρκετά καταστήματα κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Αναφορικά με την τοπική συλλογική σύμβαση και αν αυτή τηρείται από τους εργοδότες δηλώνει πως δεν εφαρμόζεται από τις περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού. Ωστόσο το ποσοστό εφαρμογής της τοπικής κλαδικής σύμβασης θα το ξέρουν στο τέλος της σεζόν καθώς η σύμβαση ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.  Επισημαίνοντας το  τεράστιο θέμα της  έλλειψης  επιθεώρησης εργασίας στο νησί με τόσους εργαζόμενους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους που βρισκόταν στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς αρκετοί είναι αυτοί που έρχονται στο νησί για εργασία αλλά δεν βρίσκουν όσα είχαν συμφωνήσει.  Στα γραφεία ευρέσεως εργασίας που απευθύνθηκαν . ” Άλλα είπαμε και άλλα βρήκαμε” αναφέρουν χαρακτηριστικά και αυτό δεν αφορά μόνο τους μισθούς αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης. “Τα σπίτια που μας είπαν ότι υπάρχουν και μας παρέχουν, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μείνει άνθρωπος ή μας υποχρεώνουν να συγκατοικήσουμε στο ίδιο δωμάτιο 3-4 άτομα, σαν να είμαστε σε κοιτώνες στο στρατό. Οι μισθοί που συμφωνήσαμε όταν φτάσαμε στο νησί αλλάξανε,  είτε γιατί μας παρέχουν στέγη ,  είτε γιατί μας παρέχουν διατροφή ή μετακίνηση, γιατί τα σπίτια από την δουλειά είναι πολύ μακριά και χωρίς συγκοινωνία. Το ωράριο που συμφωνήσανε μεταβάλλεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, χωρίς να μεταβάλλεται ο μισθός, επισημαίνουν.

 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε απαντούν οι εργαζόμενοι

 

  • Εφαρμογή της τοπικής κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές μονάδες της Θήρας

 

  • Ένταξη του ΓΝΘ στο ΕΣΥ. Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν τη Δημόσια υγεία

 

  • Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

 

  • Αύξηση της διάρκειας του ταμείου ανεργίας μέχρι την επαναπρόσληψη, 600 ευρώ μηνιαίο επίδομα.

 

  • Ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους διαμονής των εργαζόμενων που εργάζονται στο νησί

 

  • Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων εξαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς και των μαγείρων, καμαριέρων

 

  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Ειδική μέριμνα για τη μητρότητα.

 

  • Επαναλειτουργία του γραφείου της επιθεώρησης εργασίας στο νησί