«Σαντορίνη- Με τις ρίζες στο Ηφαίστειο» -Το βιβλίο που δεν βασίζεται στα φθαρτά και τα εφήμερα

«Ανοίγω μια φιάλη δροσερή Σαντορίνη, γεμίζω το ποτήρι μου με το εκλεκτό κρασί και σας καλωσορίζω στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Δεν είμαι οινολόγος, αρχαιoλόγος , συγγραφέας….απλώς μια ταξιδιώτισσα της ζωής που «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω»….γεμίζοντας τον ταξιδιωτικό μου σάκο αποθησαυρίζοντας εμπειρίες.
Ανάμεσα τους οι πιο έντονες μνήμες τόπων με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Και μέσα σ αυτές την πρωτοκαθεδρία έχει ένα νησί που αγάπησα πολύ και μου το ανταπέδωσε γενναιόδωρα: την Σαντορίνη.

Το νησί των μύθων , του μυστηρίου, των θαυμάτων.Το νησί όπου ιστορία, προϊστορία, μεθοδολογία, θρύλοι και παραδόσεις ζωντανεύουν σε κάθε βήμα του ανήσυχου ταξιδευτή. Και συμπυκνώνονται στο ρωμαλέο αφηγηματικό σαντορινιό κρασί που αποτυπώνει μοναδικά και με ακρίβεια τον τόπο του, διευρύνοντας την έννοια terroir προσθέτοντας σ’ αυτήν παρανομαστές  πρωτόγνωρους». Με αυτή την πρόποση αντί προλόγου ξεκινά η Μερόπη Παπαδοπούλου το βιβλίο  ” Σαντορίνη – Με τις ρίζες στο ηφαίστειο “.

Η αγάπη για την Σαντορίνη και οι γνώσεις της δημοσιογράφου για το κρασί, οδήγησαν τον εκδότη Ν. Χαϊδεμένο των Εκδόσεων Μίλητος στην πρόταση για την συγγραφή του.

«Εγώ δεν είμαι συγγραφέας» είπε η Μ. Παπαδοπούλου όταν άκουσε την πρόταση, «αυτό ακριβώς θέλω, να γράψεις δημοσιογραφικά όπως γράφεις στο περιοδικό- οινοχόος», της αποκρίθηκε καθώς ήταν σίγουρος, ότι αυτή η Αγάπη που γνώριζε ότι έχει για το νησί, θα ήταν ο καλύτερος οδηγός και το αποτέλεσμα εξαιρετικό όπως και έγινε.

Εκείνη επισκέπτεται το νησί 35 χρόνια και γνωρίζει καλά τόσο το κρασί όσο και τους ανθρώπους του νησιού. «Η Σαντορίνη για μένα είναι οι άνθρωποι και νομίζω σ’ αυτό το βιβλίο καταγράφεται κυρίως η αγάπη μου για αυτό το νησί. Μια αγάπη που είναι βαθιά γιατί δεν βασίζεται στα φθαρτά και τα εφήμερα αλλά στην ουσία του νησιού. Για μένα η ουσία είναι οι άνθρωποι της και το κρασί με την ιστορία του», δήλωσε στο SantoriniMagazine.

 

 

Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου στον χώρο του Santo Wines στη Σαντορίνη. Μια παρουσίαση όχι σαν όλες τις άλλες αφού οι περισσότεροι ήταν φίλοι πολλών χρόνων και οι κώδικες κοινοί. Η Σαντορίνη και το κρασί της με την ιστορία του, το σημείο αναφοράς και οι ρίζες του ηφαιστείου βγήκαν από τις σελίδες του βιβλίου και απλώθηκαν στον χώρο συνδέοντας τους έναν, έναν όσους ήταν εκεί. «’Ενα βιβλίο δεν έχει μόνο λόγια καθώς θα ήταν πολύ βαρετό, επεσήμανε η συγγραφέας συστήνοντας στους συνδαιτυμόνες την φωτογράφο του βιβλίου Στέλλα Κρητικού, τονίζοντας, πως σ αυτές τις σελίδες, ο λόγος και η εικόνα προχωράνε μαζί και δένουν».

Στέλλα Κρητικού, Φωτογράφος

Στην παρουσίαση ήταν και ο καλός της φίλος σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο, Λευτέρης Λαζάρου «Όποιος διαβάσει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου θα καταλάβει όλη την ευαισθησία και την αγάπη που έχει αυτή η γυναίκα για το κρασί και φυσικά για τον αμπελώνα, είναι ένας ύμνος για την Σαντορίνη, μας είπε και βρήκε την ευκαιρία να ξετυλίξει το κουβάρι της Σαντορίνης που αφορά το σήμερα.

Ο οινοποιός έβαλε το δικό του λιθαράκι και βλέπουμε μέσα σε λίγα χρόνια τι κατάφερε. Έχοντας αυτό σαν παράδειγμα πρέπει να δούμε πως το νησί θα γίνει γαστρονομικός προορισμός. Χρειαζόμαστε τον οινοποιό τον αμπελουργό και τον αγρότη να μας δώσουν προϊόντα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Σαντορίνης καθώς στο νησί βρίσκονται οι καλύτεροι μάγειρες- σεφ της Ελλάδας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πετύχουμε πράγματα όπως οι Γάλλοι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί . Να φτιάξουμε ένα νησί που να είναι γαστρονομικός προορισμός και θέλουμε την βοήθεια τους. Φέτος θα κάνουμε την μεγάλη ανατροπή και ήδη έχουμε συσπειρωθεί για αυτό το σκοπό αρκετοί. Εύχομαι λοιπόν καλοτάξιδο το βιβλίο της Μερόπης και αυτό το νησί να είναι το κόσμημα του Αιγαίου», δήλωσε μεταξύ άλλων στο santorinimagazine.

Η παρουσίαση του βιβλίου συνέπεσε με το Rebranding του Santo Wines γεγονός που σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γ. Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων Ματθαίος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι το βιβλίο υφαίνει την ιστορία του αμπελώνα του νησιού από την απαρχή της μέχρι σήμερα. Για την σπουδαιότητα του μίλησε και ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας τονίζοντας ότι όποιος ξεφυλλίσει το βιβλίο εισπράττει αμέσως την αγάπη και την γνώση για το νησί και την Σαντορίνη.


Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης της Σελήνης, δεν έλειψε από την εκδήλωση, παρότι έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αφού η συγγραφέας φρόντισε να έρθει στην παρέα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά με συγκίνηση, άλλωστε και στο βιβλίο αναφέρεται ως συγγενής της. Όπως και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας πως χωρίς αυτούς δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ πραγματικά το νησί. Οι φίλοι της δεν μείνανε εκτός αναφοράς, αφού όπως είπε έχουν μοιραστεί όχι μόνο καλοκαίρια αλλά και απίστευτες γευστικές και οινικές εμπειρίες. Και οι οινοποιοί με την δικιά τους Σαντορίνη μέσα από τα προϊόντα τους.

Αυτή τη μοναδικότητα της Σαντορίνης που δεν έχει άλλος τόπος σ’ αυτή τη γη,  μέσα από την ιστορία του αμπελώνα της από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι το δώρο που προσφέρει στον αναγνώστη αυτό το βιβλίο.

Σαντορίνη – Με τις ρίζες στο ηφαίστειο ο τίτλος του και… καλό ταξίδι στη Σαντορίνη στους αμπελώνες και την ιστορία τους,  μέσα από τα λόγια της Μερόπης Παπαδοπούλου και τις εικόνες της Στέλλας Κρητικού.