Πως γιορτάζουν οι εραστές του βυθού την Παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών?

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Μια δύσκολη επιχείρηση οργανώθηκε, για τον υποβρύχιο καθαρισμό του όρμου των Φηρών της Σαντορίνης, όπου ανασύρθηκαν 340kg απορρίμματα από αλουμίνιο, πλαστικό, σίδερο, γυαλί.


Καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όπως, κουτάκια αλουμινίου, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια μιας χρήσης, γυάλινα μπουκάλια (μπύρας, κρασιού, σαμπάνιας) αλλά και ογκώδη όπως λάστιχα, επαγγελματικά εργαλεία αλιείας, παγκάκι, μπαταρίες κ.α.
«Μοναδική ευκαιρία» χαρακτήρισε τη στιγμή, ο επικεφαλής της Dive in Action Δημήτρης Καμπανός, τονίζοντας πως «το παλιό λιμάνι του νησιού συνήθως έχει πολλή κίνηση όλο το χρόνο και δεν επιτρέπεται απ’ τη λιμενική αρχή να γίνονται καταδύσεις».
Η περιβαλλοντική ομάδα Dive in Action εκμεταλλεύτηκε την μειωμένη κίνηση, λόγω της πανδημίας και μετά από έναν πολυήμερο σχεδιασμό οργάνωσε τη δράση .
Αδειοδοτημένοι εθελοντές δύτες από ιδιωτικούς οργανισμούς και τοπικές αρχές συμμετείχαν στη δράση δίνοντας το μήνυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και παράκτιος καθαρισμός από εθελοντές που παρακολούθησαν τη διαδικασία και τις μεθόδους με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
Η ενημέρωση στη δράση , πέραν του συμβολισμού για την Παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών, στόχευε στην ευαισθητοποίηση για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και στις προτάσεις με λύσεις για τον περιορισμό τους.


Δόθηκε δώρο, σε όσους είναι πεπεισμένοι ότι ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης είναι επιβεβλημένος, το ποτηράκι πολλαπλών χρήσεων του Sea Change Greek Islands φτιαγμένο από μπαμπού και σιλικόνη, καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Dive in Action οργανώνει αντίστοιχες δράσεις και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και στα κοινωνικά δίκτυα δέχεται πολλές προσκλήσεις καθώς το ενδιαφέρον είναι έντονο.

Στη δράση συμμετείχαν εκτός της Dive in Action, δύτες από τα καταδυτικά του νησιού, Aegean Divers, Santorini Diving Center, Atlantis DC. Ενεργή συμμετοχή είχαν επίσης η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, η ΚΑΠΑ Group Ανακύκλωση Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας, η Θηραϊκή Θάλασσα, το Λιμεναρχείο και το πρόγραμμα Sea Change Greek Island.