“Πρόγραμμα Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο” σήμερα 11/5 στις 19:30 στο Μπελλώνειο

Το ερώτημα τι θα συμβεί αν… ξυπνήσει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο που ερευνάται από το 1990 σε διεθνές επίπεδο, απασχολεί τους μεγαλύτερους ηφαιστειολόγους του κόσμου εδώ και δεκαετίες.

Tα ηφαίστεια της Σαντορίνης βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των επιστημόνων και παρακολουθούνται με όσους τρόπους είναι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο, τόσο στη χέρσο όσο και υποθαλάσσια.

Την δική τους ματιά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που είναι στη διάθεση τους,  θα μάθουμε σήμερα 11 Μαϊου στις 19:30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά από την Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου Υποθαλάσσιου Ηφαιστείου Κουλούμπο, που διοργανώνει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

 

Οι 18 επιστήμονες βρίσκονται στη Σαντορίνη από τις 9 Μαϊου όπου ξεκίνησε Επιστημονική Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΕΑΓΜΕ ” Εκτίμηση Ηφαιστειακού Κινδύνου και Επιδεκτικότητας στα Ενεργά Ηφαίστεια της Χώρας” που έχει συντάξει και εκτελεί το «Πρόγραμμα Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο» στη Σαντορίνη. Αυτή τη στιγμή ενεργά ηφαιστειακά κέντρα στη Σαντορίνη είναι οι Καμένες και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο, που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ηφαίστειο Τόνγκα.

 

Η επιτροπή αποτελείται από 18 κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία έχει ως στόχο να εκτιμήσει και ορίσει με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, τα ποσοστά εκδήλωσης των πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο Κουλούμπο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και των περιοχών που εκτίθενται σε κίνδυνο.

Μεταξύ των επιστημόνων βρίσκεται και ο κορυφαίος ηφαιστειολόγος στον κόσμο, Βρετανός Στέφεν Σπάρκς στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό αυτό που γνωρίζουμε σήμερα για τα ηφαίστεια. Η σταδιοδρομία του Βρετανού επιστήμονα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μεθόδων εκτίμησης κινδύνου και επικινδυνότητας που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας από τον μικρό αριθμό εμπειρογνωμόνων στους οποίους τα έθνη απευθύνονται για συμβουλές όταν μια έκρηξη είναι επικείμενη και οι κοινότητες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.

 

Σύμφωνα με το βιογραφικό του Βρετανού καθηγητή έτσι όπως αναγράφεται από το πανεπιστήμιο με το οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται παρά τη συνταξιοδότησή του, “τα βουνά, οι σπηλιές, το μάζεμα απολιθωμάτων και η συλλογή πετρωμάτων ήταν όλα μέρος της παιδικής ηλικίας του Στέφεν Σπάρκς. Δεν ήξερε ότι αυτό ήταν η αρχή ενός δια βίου ενδιαφέροντος που θα τον ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, από το να εργάζεται στο Μονσεράτ στην Καραϊβική μέχρι να μιλάει σε μαθητές στη Γενεύη κατά τη συνταξιοδότησή του. Έχει συμβάλει σημαντικά στην έρευνα στον τομέα αυτό, έχει δώσει συμβουλές για την εφαρμογή της και έχει προωθήσει τις φυσικές επιστήμες στη νέα γενιά”. Το Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι “αποσύρθηκε το 2020, αλλά η συνταξιοδότησή του είναι λίγο διαφορετική από τον κανόνα. Θα τον βρείτε ακόμα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα – να διεξάγει έρευνα, να μοιράζεται τις γνώσεις του και να συνεργάζεται με άλλους, όπως για παράδειγμα με συναδέλφους του στο  Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών για μια νέα έκρηξη στο νησί του Αγίου Βικεντίου. Έχει αναλάβει και άλλους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο διαχειριστής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (2016-2022) και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου”.

 

Τα εξαχθέντα αποτελέσματα και εκτιμήσεις σύμφωνα με το ΕΑΓΜΕ θα διατεθούν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).