Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Δήλου και Μυκόνου από την Κλιματική αλλαγή και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας;

«Κλιματική αλλαγή και άνοδος της στάθμης της θάλασσας: Σενάρια πρόβλεψης πλημμύρας έως το 2150. Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Δήλου και Μυκόνου;», είναι το θέμα της ημερίδας  που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – ΑΚΤΕS σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, στις 19:00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Μυκόνου «Κτίριο Ζερβουδάκη–Ιγγλέση».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής δράσης της AΚΤΕS, που υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί. Ομιλητές θα είναι τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – AKTES, κ. Νίκος Μουρτζάς, Δρ Γεωλογίας, Αν. Μέλος ΚΑΣ του ΥΠΠΟ, και η κ. Ελένη Κολαΐτη, Μετ/γος Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ Γεωαρχαιολογίας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Χρήστος Βερώνης.

 

 

 

Η βύθιση των ακτών της Δήλου και Μυκόνου συνεπάγεται περιβαλλοντική αλλαγή στο παράκτιο τοπίο, πλημμύρες στην παράκτια ζώνη, υποχώρηση της ακτογραμμής και απώλεια γης, με αρχαίες παράκτιες κατασκευές να χάνονται κάτω από τη θάλασσα. Η κατανόηση της τοπικής ιστορίας της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας και ο καθορισμός των προηγούμενων θαλάσσιων επιπέδων, σε συνδυασμό με την ακριβή τοπογραφία των ακτών και τα κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας έως και το 2150, αποτελούν βασικούς παράγοντες για το σύγχρονο σχεδιασμό των παράκτιων υποδομών και την επιβολή μέτρων πολιτικής προστασίας. Περισσότερες δράσεις για τον εντοπισμό, έρευνα και προστασία των υποθαλάσσιων ιχνών της ανθρώπινης δραστηριότητας, διασφαλίζοντας τη διατήρησή τους παράλληλα με την οικοτουριστική αξιοποίησή τους για την προώθηση του φυσικού θαλάσσιου τοπίου και του ιστορικού πλαισίου στο οποίο ανήκουν, θα ενισχύσει την περιφερειακή στρατηγική μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα αναλυθούν τα παρακάτω ερωτήματα.

  • Πόσο έχει αλλάξει το παράκτιο τοπίο της Δήλου από την αρχαιότητα έως σήμερα;
  • Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ακτές της Δήλου και Μυκόνου;
  • Πόσο κινδυνεύουν οι ακτές της Μυκόνου από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας;
  • Ποιες παράκτιες πεδινές περιοχές αναμένεται να πλημμυρίσουν το 2050, το 2100 έως και το 2150;
  • Είναι ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τις επερχόμενες αλλαγές στην παράκτια ζώνη;
  • Πώς μπορούν οι παράκτιες κοινωνίες να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή;
  • Τι μας διδάσκει το παρελθόν και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις σχετικές προβλέψεις των διαφόρων σεναρίων ανόδου του επιπέδου της θάλασσας προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, που περικλείει το φυσικό περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή;