Ποιο είναι το πραγματικό Νυχτέρι Σαντορίνης;

Toυ Γιάννη Καρακάση MW

 

”Tradition is not the worship of ashes but the preservation of fire.”

Η ιστορία του Νυχτεριού είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα όντας ένα παραδοσιακό στυλ κρασιού από σταφύλια που τα πατούσαν τη νύκτα της ίδιας ημέρας με τον τρύγο. Ήταν δηλαδή ”το κρασί της νύχτας” εξού και το όνομα Νυχτέρι. Σε αντιδιαστολή με το μπρούσκο Σαντορινιό κρασί (που πατούσαν τα σταφύλια του στο τέλος του τρύγου) που ήταν στυφό και τανικό, το Νυχτέρι ήταν φινετσάτο και πιο αριστοκρατικό. Σήμερα όμως τι είναι το Νυχτέρι; Ή καλύτερα τι κρασί θέλουμε να είναι;

Η νομοθεσία μας ορίζει μόλις δύο προϋποθέσεις για το Νυχτέρι Σαντορίνης. Πρώτον το κρασί να έχει ελάχιστο αλκοόλ 13.5% και δεύτερον να ωριμάζει το ελάχιστο 3 μήνες σε βαρέλι. Ουσιαστικά επιτρέπει από πλευράς αλκοόλης (σχεδόν) όλες τις Σαντορίνες αφού δύσκολα βρίσκεις Σαντορίνη κάτω του 13.5% που επιπρόσθετα έχουν περάσει ένα τσικ βαρέλι, καθότι οι 3 μήνες αποτελούν υποψία ωρίμανσης. Τι κρασί ήταν όμως το Νυχτέρι στο παρελθόν;

Ρώτησα τον Πάρι Σιγάλα που υποθέτω δεν χρειάζεται συστάσεις κατά τη διάρκεια ενός Wine Dinner στην σειρά Greek Wine Legends που διοργανώνουμε στις ιστορικές κάναβες του Selene να μιλήσει για αυτό. ‘’Το Νυχτέρι το παραδοσιακό της Σαντορίνης ήταν από υπερώριμο τρύγο το Σεπτέμβριο και όχι στις 10 Αυγούστου. Διαβάστε τη συνέχεια στο karakasis.mw.

Photo: Dreamodd