“Παραπληροφορήθηκαν οι κάτοικοι”. Γιατί δεν παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Θηρασιάς στην συγκέντρωση των κατοίκων.

Santorini Magazine
Santorini Magazine
"Παραπληροφορήθηκαν οι κάτοικοι". Γιατί δεν παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Θηρασιάς στην συγκέντρωση των κατοίκων.
Loading
/

Θύματα παραπληροφόρησης οι κάτοικοι της Θηρασιάς δηλώνει στο Santorini Magazine ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέτρος Καραμολέγκος

Με αφορμή την απουσία του στην χθεσινή συγκέντρωση των κατοίκων της Θηρασιάς οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αλλαγή της λάντζας στο δρομολόγιο Θηρασιά – Αμμούδι – Θηρασιά το Santorini Magazine συνομίλησε με τον Πρόεδρο της κοινότητας του νησιού Π. Καραμολέγκο.

 

Ζητήσαμε την τοποθέτηση του για το θέμα που έχει να κάνει με την αλλαγή της λάντζας στο συγκεκριμένο δρομολόγιο εξαιτίας της ανάθεσης μέσω διαγωνισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε άλλο πλοιοκτήτη. Επισημαίνοντας ότι δεν τον είδαμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Θηρασιάς.

Π. Καραμολέγκος: Δημιουργείται θέμα χωρίς να υπάρχει θέμα. Δημιουργούμε εντυπώσεις και μόνο εντυπώσεις και δημιουργούμε  μια κοινωνική αναταραχή για κάποιους σκοπούς χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Χ.Κ.: Τι εννοείται για κάποιους σκοπούς.

Π. Καραμολέγκος: Για κάποιους σκοπούς. Θα μπορούσε να γίνει αυτή η κινητοποίηση αν υπήρχε πρόβλημα. Πρόβλημα δεν υπάρχει.

Χ.Κ.: Μισό λεπτό επειδή παρακολούθησα και την Γενική συνέλευση των κατοίκων της Θηρασιάς , το ζήτημα που τέθηκε στην συνέλευση είναι ότι η συγκεκριμένη λάντζα πέρα από το ότι εκτελεί τα δρομολόγια, είναι και το άτυπο ασθενοφόρο του νησιού.  Υπάρχει ένα πρόβλημα όπως ξέρουμε και εσείς καλύτερα από τον καθένα, με την προσέγγιση στο λιμάνι στο Αμμούδι κατά τους χειμερινούς μήνες. Πιστεύεται ότι αυτή η αντικατάσταση εξασφαλίζει αυτή τη μεταφορά;

Π. Καραμολέγκος: Θα σας παρακαλούσα να μην με διακόψετε γιατί θέλω να εξηγήσω στον κόσμο τα εξής:

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν υπάρξει πρόβλημα στην πορεία  αυτός ο οποίος  θα το καταγγείλει θα είμαι εγώ. Το δρομολόγιο μέχρι χθες το έκανε το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ από σήμερα κάνει δρομολόγια το ΧΑΝΙΑ Ι. Δεν ήρθε όμως από μόνο του να πάρει τη γραμμή του ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ, έγινε διαγωνισμός στο Υπουργείο , έγιναν οι νόμιμες διαδικασίες πήρε την γραμμή και υπέγραψε σύμβαση για να εκτελεί τα δρομολόγια. Δεν με είδατε χθες εκεί (στη συγκέντρωση) για τους εξής λόγους:

  • Δεν θα αφήνει την Θηρασιά 365 μέρες το χρόνο. Θα κάνει δρομολόγια καθώς η εταιρεία έχει δηλώσει σκάφος αντικατάστασης.
  • Τα τρία δρομολόγια που έκανε το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ  ο νέος πλοιοκτήτης δήλωσε στον Υπουργείο πως από 1η Μαϊου έως 30 Οκτωβρίου θα γίνονται 8 δρομολόγια ημερησίως αντί για 3. Για να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έρθουν ότι ώρα θέλουν και να φύγουν ότι ώρα θέλουν, χωρίς να εγκλωβίζονται  ατέλειωτες ώρες στο νησί.
  • Το σκάφος θα είναι μόνιμα στην προβλήτα της Θηραιάς 365 μέρες και το πλήρωμα μένει στα 50m από το σκάφος. Θα είναι παρόντες 24ώρες και οτιδήποτε συμβεί στο νησί και ότι μεσολαβήσει άρρωστος ή κάποια ανάγκη θα τον πηγαίνει δωρεάν στο Αμμούδι ή στον Αθηνιό.

Άρα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα παραπληροφόρησης του κόσμου. Εγώ πρότεινα να διαβάσουν τη σύμβαση.

Χ. Κ.:  Το σκάφος σύμφωνα με τον διαγωνισμό έπρεπε να είναι του 2022, αυτό το σκάφος που ήρθε να αντικαταστήσει το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ δεν είναι του 2022.

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν είναι έτσι. Το υπουργείο έκρινε ότι το σκάφος είναι κατάλληλο να αντικαταστήσει το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ.

Χ. Κ.: Στον διαγωνισμό έχει δηλωθεί άλλο σκάφος από αυτό που ήρθε.

Πέτρος Καραμολέγκος:Όχι δεν γίνεται . Έχει δώσει πρωτόκολλα. Αυτό είναι παραπληροφόρηση. Το υπουργείο έχει όλα τα πιστοποιητικά του ΧΑΝΙΑ Ι

Χ. Κ. Οι κάτοικοι ανησυχούν με την αντικατάσταση του πλοίου καθώς ήδη από τα δοκιμαστικά δρομολόγια αντιμετώπισε δυσκολία στην προσέγγιση του λιμανιού.

Πέτρος Καραμολέγκος: Ποιος το λέει αυτό. Υπήρξε επιτροπή καπετανέων να το κρίνει; Εγώ είμαι καπετάνιος και ψαράς και γνωρίζω τη θάλασσα. Εγώ κρίνω ως ναυτικός ότι το πλοίο είναι κάτι παραπάνω από σωστό κάτι παραπάνω από ασφαλές και μπορεί να εξυπηρετήσει το νησί. Δεν μπορεί κανέις να μου υποδείξει τη δουλειά μου. Στο θάλαμο των επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας έχω 876 μετοχές σε έρευνα και διάσωση . Εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθώ.

Χ.Κ.: Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι όλη η κοινότητα της Θηρασιάς την οποία αντιπροσωπεύετε ως Πρόεδρος της να είναι αντίθετη σ αυτή την αλλαγή και εσείς να έχετε διαφορετική στάση;

Πέτρος Καραμολέγκος: Αλήθεια; Εγώ χθες( στην συγκέντρωση) είδα μια συγκέντρωση όπου ήταν καμιά 20αριά Θηρασιώτες και 40 από την Σαντορίνη.

Χ. Κ.: Δεν είναι έτσι .

Πέτρος Καραμολέγκος: Εγώ αυτό είδα στα βίντεο.

Χ.Κ : Στην Γενική συνέλευση των κατοίκων που αποφασίστηκε η κινητοποίηση που έγινε χθες  ήταν 20 άτομα από τη Θηρασιά; Γιατί εγώ είδα αρκετούς, δεν είμαι σε θέση να πω όλοι.

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν ήταν όλοι, αρκετοί όπως το λέτε 70 άτομα, να λέμε την αλήθεια.

Χ.Κ.: Γιατί είστε αντίθετος  με όσα λένε οι συντοπίτες σας;

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν είμαι αντίθετος. Ο πρώτος που είναι υπέρ του Αντώνη είμαι εγώ, αλλά εγώ δεν μπορώ να πάω κατά του νόμου. Ο νόμος μας έφερε αυτό το σκάφος.

Χ.Κ.: Το ίδιο λένε και οι κάτοικοι δεν λένε κάτι διαφορετικό απλά εκφράζουν την ανησυχία τους και έχουν ενωθεί για να μην γίνει αυτή η αλλαγή.

Πέτρος Καραμολέγκος: Ας περιμένουμε 10 μέρες, ένα μήνα την 1η κακοκαιρία να δούμε αν ανταποκρίνεται ή όχι αυτό το σκάφος και αν δεν ανταποκρίνεται εγώ έχω την κρίση και την γνώση να το καταγγείλω προσωπικά ως Πρόεδρος. Δεν θα το καταγγείλει κανένας άλλος.

Χ.Κ: Γιατί το παίρνετε πάνω σας από την στιγμή που εκπροσωπείτε μία κοινότητα και ένα πολύ μεγάλο μέρος της αν όχι όλη που είναι εναντίον αυτής της απόφασης  και δεν συστρατεύεστε με την γνώμη της κοινότητας;

Πέτρος Καραμολέγκος: Εγώ θα πάω κατά του νόμου;

X.K. : Δεν πάει κανείς κατά του νόμου είναι διευκρινισμένο αυτό. Εκφράζουν απλά την ανησυχία τους.

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν υπάρχει ανησυχία όταν δεν έχουμε κάτι που εκ των πραγμάτων να μας ανησυχεί.

Χ.Κ.: To 2014 είχε πάλι γίνει ένα πείραμα αντικατάστασης της συγκεκριμένης λάντζας ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ  το οποίο δεν πέτυχε.

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν είναι έτσι ήταν ένα άλλο σκάφος του ίδιου πλοιοκτήτη αλλά ένα παλιό ξύλινο το οποίο τότε δεν είχε καλό καπετάνιο και το ίδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί . Δεν ήταν το ίδιο σκάφος.

Χ.Κ.: Λέτε ότι το συγκεκριμένο σκάφος τώρα είναι το πλέον κατάλληλο για αυτό το δρομολόγιο.

Πέτρος Καραμολέγκος: Θα το κρίνουμε όταν πιάσει δουλειά. Μια χαρά είναι για μένα και είμαι σίγουρος ότι θα εκτελέσει  τα δρομολόγια του καλά.

X.K.: Το σκάφος αντικατάστασης είναι 30 μέτρα σε ποιο λιμάνι θα προσεγγίσει αυτό το σκάφος;

Πέτρος Καραμολέγκος: O συγκεκριμένος πλοιοκτήτης δεν έχει σκάφος αντικατάστασης 30 μέτρα. Τα σκάφη του είναι το πολύ 20 μέτρα. Να κάνουμε υπομονή και να μην είμαστε προπέτες και να μην λέμε πράγματα που δεν είναι σοβαρά. Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον φωνάξαμε.

Χ.Κ.: Εγώ βλέπω μια κοινότήτα ολόκληρη στη Θηρασιά……

Πέτρος Καραμολέγκος: Οχι ολόκληρη μία μικρή μερίδα της κοινότητας .

Χ. Κ. : Πόσο μικρή;

Πέτρος Καραμολέγκος: Όχι  ολόκληρη η κοινότητα μια μικρή μερίδα ατόμων η οποία παραπληροφορεί τους υπόλοιπους.

Χ.Κ.: Στην χθεσινή κινητοποίηση ήταν και ο Δήμαρχος Θήρας και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Θήρας…

Πέτρος Καραμολέγκος: Επειδή έχουμε προεκλογική περίοδο δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για τους χθεσινούς επισκέπτες. Όταν τελειώσουν οι εκλογές και ο κόσμος αποφανθεί με την ψήφο του τότε θα μπορώ να πω δυο πράγματα.

Χ.Κ.: Επιμένω ωστόσο ότι στην γενική συνέλευση των κατοίκων και στην συγκέντρωση χθες δεν ήταν μια μικρή μερίδα ατόμων και το δείχνουν και τα βίντεο.

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν το έχω δει αλλά παραπληροφορήσανε τον κόσμο.

Χ.Κ.: O παπάς δηλαδή του χωριού ο οποίος μιλούσε στην συγκεκριμένη συγκέντρωση….

Πέτρος Καραμολέγκος: Ο πρώτος που παραπληροφορεί τον κόσμο είναι ο παπάς και καλά θα κάνει να μείνει στην εκκλησία του. Να διδάσκει τον λόγου του Θεού.

Χ.Κ.: Τι εννοείτε να κάτσει στην εκκλησία του . Δεν έχει δικαίωμα σαν μέλος της κοινωνίας να συμμετέχει σε μια γενική συνέλευση;

Πέτρος Καραμολέγκος: Βέβαια αλλά να μην λέει ψέματα. Όλοι έχουμε δικαίωμα δημοκρατία έχουμε.

Χ.Κ.: Τον λέτε ψεύτη δηλαδή;

Πέτρος Καραμολέγκος: Όχι δεν τον λέω ψεύτη παραπληροφορεί και αυτό δεν είναι καλό. Το σκάφος που ήρθε δεν είναι καθόλου όπως το χαρακτηρίσανε. Εχει το πρωτόκολλο του, την άδεια του . Δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα και να λέμε ότι μας “φέρανε μια νεκροφόρα” να κουβαλάει τον κόσμο. Είναι εκφράσεις αυτές από κάποιους μεταξύ αυτών και του ιερέα μας. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.

Χ.Κ.: Είναι περίεργος ο τρόπος και το σθένος με το οποίο υπερασπίζεστε το διαγωνισμό και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Πέτρος Καραμολέγκος: Δεν υπερασπίζομαι τίποτα. Υπερασπίζομαι το καλό της Θηρασιάς. O Αντώνης Συρίγος δυο μήνες το χειμώνα μας άφησε χωρίς λάντζα.

Χ.Κ.: Οι δικές μου πληροφορίες λένε για 15 μέρες και όχι το χειμώνα και υπήρχε αντικατάσταση σκάφους μέσω των λεμβούχων και δεν έμεινε ποτέ η Θηρασιά χωρίς σύνδεση.

Πέτρος Καραμολέγκος:Και ποιος πληρώνει τους λεμβούχους;

X.K.: Εσείς πληρώνετε τους λεμβούχους; Γιατί οι πληροφορίες μου λένε ότι πληρώνονται τα πετρέλαια από την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος και δεν παίρνουν άλλα χρήματα για αυτό το δρομολόγιο.

Πέτρος Καραμολέγκος: Πριν τέσσερα χρόνια λόγω του Covid η Ενωση Λεμβούχων.. επί πολλών ετών 20 και παραπάνω έκαναν δωρεά αυτούς τους μήνες τη συγκοινωνία Θηρασιά – Αμμούδι – Θηρασιά, Αθηνιό, προκειμένου να εξυπηρετήσει το νησί. Τα 4 τελευταία χρόνια λόγω του Covid οι άνθρωποι ζητήσανε τα πετρέλαια τους. Όμως θα μπορούσε ο Αντώνης Συρίγος  να έχει κάνει μια “πράξη” στην Ενωση Λεμβούχων ώστε όταν λείπει αυτός τον έναν ή δύο μήνες που έλειπε και δεν ήταν για 15 μέρες παραπληροφόρηση και αυτό. Πλήρωνε ο Μανώλης Καραμολέγκος τους λεμβούχους όπου ήταν υποχρεωμένος ο λαντζέρης. Να δώσει τη δουλειά στον Κανακάρη την Ενωση Λεμβούχων να μην παρακαλάμε τον κάθε Καραμολέγκο.

Χ.Κ.: Αρα δεν πλήρωσε η κοινότητα της Θηρασιάς.

Πέτρος Καραμολέγκος: Εννοείται πως όχι η Κοινότητα δεν έχει ταμείο.

Χ.Κ.: To πρόβλημα που είναι τότε;

Πέτρος Καραμολέγκος: Που είναι το πρόβλημα; Δεν μπορώ να μιλήσω άλλο γιατί μπαίνω σε συμβούλιο

 

Αυτό μας απάντησε ο πρόεδρος της Θηρασιάς Πέτρος Καραμολέγκος και μας ενημέρωσε στην συνέχεια μέσω γραπτού μηνύματος ότι βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών για την έγκριση της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου της Θηρασιάς και ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση μας μια άλλη στιγμή.

 

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι η Θηρασιά ανήκει στον Δήμο Θήρας και ότι ο Δήμαρχος Θήρας σήμερα που έγινε η συνέντευξη είναι στην Σαντορίνη και όχι στο Υπουργείο Υποδομών.

Σας παραθέτουμε το βίντεο επίσης από την Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Θηρασιάς όπου έλαβαν την απόφαση για την χθεσινή κινητοποίηση στο βίντεο μιλάει ο ΠαπαΛουκάς.

 

 

Το ηχητικό της συνέντευξης του Προέδρου της Θηρασιάς Πέτρου Καραμολέγκου θα το βρείτε στην αρχή του θέματος.