Παραμένει η Σαντορίνη στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου- Κομφούζιο για τις οικοδομικές εργασίες

Κομφούζιο δημιουργήθηκε  για τη συνέχιση ή όχι των οικοδομικών εργασίων στο Δήμο Θήρας και  τον Δήμο Μυκόνου.

Ο Δήμος Θήρας ανακοίνωσε το μεσημέρι  ότι,  από σήμερα αίρεται η απόφαση για αναστολή των οικοδομικών εργασιών στη Σαντορίνη. Στη συνέχεια ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς,   κατά την σημερινή ενημέρωση,  ανέφερε  ότι ισχύουν όλα τα μέτρα ως έχουν,  κατά συνέπεια συνεχίζεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών,  καθώς ο Δήμος Θήρας παραμένει σε επίπεδο υψηλού αυξημένου κινδύνου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση για το τι ισχύει και τι όχι .

Ο Δήμαρχος Θήρας  Α. Σιγάλας μετά τις ανακοινώσεις προέβη στον προσωπικό του λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο σε διευκρίνιση στην οποία αναφέρει:

 

“ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ :

Επειδή στο τελευταίο ΦΕΚ δεν αναφέρεται η συνέχιση της αναστολής οικοδομικών εργασιών για τη Σαντορίνη, η οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται έως την έκδοση νεότερου ΦΕΚ που θα ακυρώνει το προηγούμενο”.

 

Σημειώνουμε ότι:

 

Στο ΦΕΚ 454 Β με ισχύ  6 Φεβρουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου αναφέρεται:

β) Ειδικώς στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου της
παρ. 1Β αναστέλλεται επιπλέον η λειτουργία των παρακάτω δραστηριοτήτων:

(Παρ 27). Οικοδομικές δραστηριότητες πλην των δημοσίων
έργων και των έργων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Στο νέο ΦΕΚ 534 Β με ισχύ από 11 Φεβρουαρίου – έως 1 Μαρτίου ανάλογη παράγραφος που να απαγορεύει τις οικοδομικές δραστηριότητες δεν υπάρχει, άρα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες.

 

Σημειώνουμε  μετά από επικοινωνία που είχαμε με την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου,  “σε  κάθε περίπτωση οι αστυνομικές αρχές λαμβάνουν υπ’ όψιν τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά  την στιγμή του ελέγχου”.

Συμπερασματικά προκειμένου να ισχύσει η συνέχιση της αναστολής των οικοδομικών εργασιών που ανακοίνωσε η πολιτεία, πρέπει να εκδοθεί νέο ΦΕΚ, έως τότε σε ισχύ βρίσκεται το προηγούμενο ΦΕΚ 534 Β με ισχύ από 11 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στις ανακοινώσεις της και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα ΦΕΚ προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες,  εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα αβεβαιότητας μέσα σ αυτές τις συνθήκες της πανδημίας.

Τώρα για το αν θα πάτε αύριο το πρωί στα εργοτάξια, καλό θα είναι να παρακολουθείτε τις εξελίξεις ,  όπως είπαμε και πιο πάνω οι αστυνομικές αρχές εφαρμόζουν τις διατάξεις που ισχύουν την στιγμή του ελέγχου.  Αν λοιπόν ενώ βρίσκεστε στην οικοδομή εκδοθεί το νέο ΦΕΚ, τότε μπορούν οι αστυνομικές αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, όπως αυτές ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά την σημερινή ενημέρωση  ανέφερε ότι :

 

“Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων τα ενεργά κρούσματα ήταν εξίσου 43.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα είχε 34.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

 

Και στους τρεις αυτούς Δήμους, παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμη όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου, ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

 

Τώρα, στο επίπεδο επίσης πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα ήταν 206.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, πλην της Σκύρου, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας, ο Δήμος Μυκόνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και προφανώς όλοι οι Δήμοι της και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι Δήμοι της, πλην της νήσου Σκύρου.

 

Στις περιοχές αυτές υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

 

Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών”.

Τι μέτρα ισχύουν ήδη:

 

 • Αναστέλλεται  η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

 

 • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

 

 • Αναστέλλεται,  η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

 

 • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

 

 • Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

 

 • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

 

 • Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

 

 • Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

 

 • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία.

 

 • Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

 

 • Αυστηρή τήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων.

 

 • Εφαρμογή της τηλεργασίας , τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.

 

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery.

Υπενθυμίζεται όσον αφορά το take away, ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

 

 

Σας παραθέτουμε το ΦΕΚ 534 Β   για τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας
για το διάστημα από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00

Σας  παραθέτουμε το ΦΕΚ 454 Β για ταΈκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID–19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα,15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.