ΟΠΕΚΕΠΕ: Πως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δ. Καπούνης ανέδειξε το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις-Τί λέει ο Συνήγορος του Πολίτη

Με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης ανέδειξε το σκάνδαλο των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο υπουργός, που οδήγησε σε παραίτηση τον προηγούμενο επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ για το «μπάχαλο» και τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις στους αγρότες, πραγματοποίησε σύσκεψη με την προσωρινή διοίκηση και έκανε λόγο για καινούργια ημέρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αναφέρει η efsyn.gr.

 

Κάνε μια αίτηση και βάλε ό,τι θες…πληρώνει!

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέχεια επισημάνσεων που είχε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια σε Υπουργεία και υπηρεσίες μα και στα ΜΜΕ, ανέφερε εκ νέου πως, δυστυχώς, άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δηλώνουν στρέμματα στο νησί μας χωρίς να τα έχουν στην κατοχή τους και, δίχως διασταύρωση στοιχείων, λαμβάνουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.

Κατόπιν, η Διευθύντρια Διαχείρισης παραγωγών της Ε.Α.Σ. Νάξου, Μαρίνα Γρατσία, εξήγησε πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία τέτοια δήλωση με πλαστά στοιχεία: «Απλώς δηλώνονται στο Ε9. Μπαίνει κανείς στο Ε9 και δηλώνει κάποιες εκτάσεις βοσκοτοπικές ή αρόσιμες και, στο τέλος του χρόνου, τις αφαιρεί».

 

Ο Δ. Καπούνης, λοιπόν, αποκάλυψε ότι, προκειμένου να επιβεβαιώσει το πρόβλημα αλλά και να εμποδίσει τους «επιτήδειους» από το να προβούν για άλλη μία φορά σε αυτήν την κίνηση, έκανε στις 3 Οκτωβρίου την σχετική αίτηση, δήλωσε 7.661 στρέμματα και δεν πίστευε στα μάτια του, όταν είδε να μπαίνει στον λογαριασμό του το ποσό των 16.661 ευρώ!

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και το ότι θεωρούσαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί αυτή η αίτηση επειδή τα αγροτεμάχια ήταν επικαλυπτόμενα με παραγωγούς που δεν είναι από τη Νάξο αλλά είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν. Μπαίνοντας τώρα στην αίτηση που κάναμε και ενώ πια έγιναν οι πληρωμές, έχουν μετακινηθεί ή διαγραφεί κάποια από τα αγροτεμάχια που ήταν επικαλυπτόμενα, γι’ αυτό και πληρώθηκε η αίτησή μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα μας απαντήσουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε η Μ. Γρατσία.

Τον λόγο, ύστερα, πήρε ο δικηγόρος, Ιωάννης Δέτσης, που διευκρίνισε: «Ο Δ. Καπούνης έκανε αυτήν την ανορθόδοξη κίνηση και εισέπραξε αυτό το ποσό το οποίο βέβαια αμέσως επεστράφη ολόκληρο στον λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά, εάν δήλωνε, πέραν των στρεμμάτων και βοοειδή ή αιγοπρόβατα, θα έφθανε να πάρει ως και 130 χιλιάδες ευρώ!».

Ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε, έπειτα: «Εάν, αυτή τη στιγμή, αποσύρω την αίτηση, θα πληρωθούν πάλι εκείνοι που είχαν δηλώσει τα ίδια στρέμματα που δήλωσα και εγώ. Εμείς επιστρέψαμε τα χρήματα, αποσύραμε τα μέτρα από την αίτηση αλλά την αφήσαμε να υπάρχει, ούτως ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν πάλι αίτηση τα 52 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει».

Στην, εύλογη, ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς, ως Ένωση, είχαμε επισημάνει το θέμα, τόσο στον Υπουργό όσο και σε διάφορες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και θα έπρεπε να έχουν προφυλάξει τους παραγωγούς όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας. Είναι τέτοιο το σύστημα που αφήνει παράθυρα ώστε να δηλώνει ο καθένας ό,τι θέλει».

 

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Πόρισμα για τις διαδικασίες χορήγησης αγροτικών επιδοτήσεων το διάστημα 2022-2023 εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στο οποίο καταγράφονται «έντονες και πρωτοφανείς δυσλειτουργίες στη φόρμα υποβολής αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης».

Σύμφωνα με το πόρισμα, που εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:

  • Πλημμελής διεξαγωγή προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων

 

  • Πρόβλημα με την υποβολή Διοικητικών πράξεων

 

  • Απουσία Τεχνικής υποστήριξης

 

  • Εσφαλμένη εικόνα Δικαιωμάτων έτους 2022 κατά την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης

 

  • Καθυστερήσεις στις πληρωμές μεταβιβάσεων

 

  • Προβλήματα στην οριστικοποίηση των αιτήσεων

 

  • Καθυστερήσεις στην έναρξη υποβολής δηλώσεων

 

  • Καθυστερήσεις στην έκδοση εγκυκλίων

 

  • Απουσία του χαρακτηρισμού έκτασης ως ορεινή ή μειονεκτική στην εξισωτική αποζημίωση

 

  • Δεν εμφανίζονται πιστοποιημένες ποικιλίες ώστε να επιλεγούν για επιδότηση στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

 

Αναλυτικά το πόρισμα:

 

 

Πηγή: Cycladesopen.gr