Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο

Πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτική χώρα, στην οποία κατοικεί το 15% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού και παράγεται περίπου το 25% του ΑΕΠ.

Tο προσχέδιο Νόμου «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», το οποίο θα προωθηθεί άμεσα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για διαβούλευση, βασικό θέμα συζήτησης στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ), υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Ενσωματώνει το σύνολο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την γαλάζια ανάπτυξη και πρωτοπορεί με νέες πολιτικές και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μέσα από το σχέδιο νόμου τα θέματα της νησιωτικότητας αντιμετωπίζονται πλέον με συγκροτημένο και συντονισμένο τρόπο, όχι με οριζόντια μέτρα, αλλά μέσα από μια νέα ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική που αξιοποιεί δυναμικά και δημιουργικά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, του κάθε νησιού ξεχωριστά, επισήμανε.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι μέσω του Συμβουλίου( ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ) θα αποφασίζονται και θα προωθούνται όλα τα αναγκαία μέτρα και πολιτικές για μια νέα εθνική νησιωτική πολιτική.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
Στην τοποθέτησή του ο κ.Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στον Υπουργό ανέφερε:

“να διαφυλάξει τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως αμιγώς νησιωτικό και να μην μπει στον συνήθη πειρασμό να συμπεριλάβει στις περιοχές που θα κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις παράκτιες πλην των νησιών”.

“Η Ελλάδα πρέπει να στείλει πρώτη το μήνυμα στην Ευρώπη ότι τα νησιά είναι μια απολύτως διακριτή περιοχή παρέμβασης.

Το χρηματοδοτικό κενό των λιμενικών υποδομών πρέπει να καλυφθεί μέσω του προβλεπομένου από το σχέδιο νόμου προγράμματος “Νέαρχος” και αυτό να αφορά αποκλειστικά νησιά.

‘Η αρχή της συμπληρωματικότητας των πόρων, λείπει από τα νησιά μας. Αυτό το αναπτυξιακό κενό πρέπει να καλύψει η νησιωτική πολιτική όπως περιγράφεται στο σχετικό σχέδιο νόμου του ΥΕΝ”.

Συγχαίρω τον Υπουργό Ναυτιλίας και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία, την οποία θα στηρίξουμε για να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην νησιωτική πολιτική της χώρας”, τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, , η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Νίκος Ατταλιώτης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλος Βουγιούκας – Μιχαλακέλης και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ, Μανώλης Κουτουλάκης