Οι στόχοι για το κλίμα δεν θα επιτευχθούν αν δεν σταματήσουν οι εξορύξεις καυσίμων

Για να επιτευχθεί ο στόχος για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έως 1,5 βαθμό Κελσίου δεν αρκεί να μην ανοίξουν νέα ορυχεία λιγνίτη ή να μη γίνουν νέες εξορύξεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου, επισημαίνουν επιστήμονες. Πρέπει και υπάρχοντα ορυχεία και εν εξελίξει εξορυκτικές δραστηριότητες να σταματήσουν να λειτουργούν σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Αλλαγή του Πετρελαίου και την Αειφόρο Ανάπτυξη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, σχεδόν το 40% αυτών των δραστηριοτήτων πρέπει να σταματήσουν άμεσα και φυσικά να μην ανοίξουν νέες, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πριν από την έρευνα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν νέα ορυχεία λιγνίτη ούτε να ξεκινήσουν νέες εξορύξεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Πλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα πολύ σημαντικό ποσοστό από τις υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές θα πρέπει να κλείσουν πολύ πριν εξαντληθούν οι πόροι που εκμεταλλεύονται.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Γκρεγκ Μούτιτ, επισήμανε ότι «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το σταμάτημα νέων σχεδίων είναι απαραίτητο βήμα, αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους».

Σε περίπτωση που δεν σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες και η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να αυξάνεται περισσότερο από 1,5 β. Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα οδηγήσουν σε σοβαρές ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, απώλεια κρίσιμων οικοσυστημάτων και σοδειάς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα εμπορικό μοντέλο μέσω του οποίου εξέτασαν 25.000 ορυχεία όλων των ειδών καυσίμων σε εννέα χώρες και υπολόγισαν ότι περίπου 936 δισ. τόνοι αερίων του θερμοκηπίου συνδέονται με την καύση ορυκτών αυτού του είδους σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Οι εκπομπές αυτές είναι 60% μεγαλύτερες από τον εναπομείναντα προϋπολογισμό για τη συνολική μόλυνση που μπορεί να αντέξει η ατμόσφαιρα για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό. Επίσης, αυτό το επίπεδο εκπομπών μπορεί να καταναλώσει όλο τον προϋπολογισμό για διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, που ήταν ο ελάχιστος στόχος που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από μόλις 20 χώρες, με «ηγέτες» την Κίνα, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. Όπως εξηγεί ο Γκρεγκ Μούτιτ, οι αποφάσεις των χωρών σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα. «Ο κόσμος καταναλώνει ήδη υπερβολικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιγνίτη», τόνισε.

ΠΗΓΗ: efsyn